Forspiring af frø
Frøviden

Hvordan kommer du igang med forspiring af dine frø?

Dec 18, 2022

Hvad er forspiring?

Forspiring af frø er processen med at få frø til at spire og vokse inden de plantes ud i haven eller potterne. Dette gøres ofte indendørs, så frøene kan vokse i et kontrolleret miljø, indtil de er store nok til at blive plantet ud. Dette giver planterne en bedre start på væksten, og man kan kontrollere deres vækstmiljø, så de får de bedste betingelser for at vokse.

Her er et trin-for-trin guide til at forspire frø:

  1. Vælg de frø, du vil forspire. Det kan være frø fra dine egne planter, eller du kan købe frø fra et havecenter eller online hos Bland selv frø. 

  2. Forbered en beholder til frøene. Det kan være en plastikbeholder med låg, en forspiringsbakke eller en gryde med jord.

  3. Forbered jorden til frøene. Fyld beholderen med jorden, og vand den grundigt, indtil den er våd, men ikke oversvømmet.

  4. Placer frøene i jorden. Du kan enten lægge frøene direkte på jorden, eller du kan lægge dem i en særlig frøplante, hvis du har en. Dæk frøene med en tynd lag jord, og tryk den let ned.

  5. Placer beholderen et varmt sted, hvor der er godt med lys. Du kan også dække beholderen med et låg eller en plastikpose for at holde på fugtigheden.

  6. Vand frøene regelmæssigt for at holde jorden våd, men ikke oversvømmet. Når frøene begynder at spire, kan du fjerne låget eller posen, og flytte beholderen til et lysere sted.

  7. Det kan tage et par dage til flere uger for frøene at spire, afhængigt af frøtypen. Når frøene har spiret, kan du overføre dem til potter eller plante dem ud i haven. Husk at give dem god plads til vækst, og vand dem regelmæssigt, så de altid har tilstrækkelig fugt.

Hvilke frø kan du forspire?

Du kan forspire de fleste typer af frø, herunder frø fra krydderurter, grøntsager og blomster. Nogle af de mest almindelige frø, der forspires, inkluderer:

  • Krydderurter: basilikum, dild, persille, timian, rosmarin, oregano
  • Grøntsager: agurker, gulerødder, tomater, squash, kål, peberfrugter
  • Blomster: marigold, petunia, salvie, nelliker, cosmos

Husk at læse frøpakken for at se, hvilke særlige instruktioner der gælder for netop den type frø, du har valgt. Nogle frø kræver for eksempel kuldebehandling, inden de kan spire, mens andre kræver en særlig jordblanding eller temperatur for at spire.