Hvordan kommer jeg i gang med at så frø
Frøviden

Hvordan kommer jeg i gang med at så frø?

Jun 21, 2022

Sådan kommer du i gang med at så økologiske frø

Det kan godt virke uoverskueligt første gang, man skal i gang med at så frø, når man ikke har prøvet det før. Derfor har vi lavet en step-by-step-guide til at komme i gang med at så frø. 

Uanset om du ønsker at starte køkkenhaven, så grøntsager i krukker eller være selvforsynende, så kan dette blogindlæg være relevant for dig. Måske det lige er det sidste, du mangler for at få grønne fingre, og så er der lige pludseligt ikke langt til friske, hjemmedyrkede grøntsager.

Step 1: Forspiring - Hvorfor det?

Ved forspiring giver du grøntsagsfrøene de bedste forudsætninger for at spire og vokse sig til friske og lækre grøntsager. Når du forspirer, er det stadig for koldt til, at du kan så frøene direkte ude i haven. Derfor kan du lave “forarbejdet” indendørs for at give den bedste start for dine frø. 

Det er forskelligt fra frø til frø, hvornår de skal forspires. Det er heller ikke alle frøsorter, hvor du behøves at forspire frøene. Du kan se informationen om de enkelte økologiske frø under produktbeskrivelserne på vores hjemmeside.

Step 2: Det skal du bruge til at forspire 

Når du skal forspire, kan du med fordel bruge en spirebakke/såbakke. Hvis du ikke har det, kan du også sagtens bruge almindelige urtepotter.

Vær opmærksom på, hvilken type jord du bruger til såning. Det giver frøene en bedre start, hvis du bruger jord, der består af mere sand og mindre gødning end eksempelvis blomsterjord.

Step 3: Kom i gang med forspiringen

Når du forspirer, skal du egentlig bare tænke på det som om, at du planter frø ude i haven. Du skal fylde spirebakken eller urtepotterne med jord, tryk jorden let, læg ét frø i hvert rum og dæk til med lidt jord. Du kan godt så flere frø i en urtepotte, du skal bare være opmærksom på, at du måske hurtigere skal omplante dem.

Step 4: Vand og lys

Det er vigtigt, at du holder jorden fugtig. Du kan med fordel bruge en sprayflaske til vanding, da jorden ikke må blive for våd, da frøene så rådner. Rigeligt med lys er også vigtigt for at give frøene de bedste forudsætninger for at spire. Læg låget på spirebakken, hvis du bruger sådan en, men husk at fjerne det engang imellem. Når frøene først er spirede, anbefaler vi dog, at du fjerner låget.

Step 5: Omplantning

Når frøene spirer, bliver det pludseligt for trangt med pladsen i spirebakken. Derfor er det en god idé at omplante de små spirer i større potter. Er du i tvivl, om du skal omplante de små spirer, så tjek om plantens rødder når bunden af spirebakken, som den er plantet i. Gør den det, er den klar til at blive omplantet i en større potte.

Step 6: Køkkenhaven, drivhus eller krukker

Nu er det tid til at plante de små planter ud, når nattefrosten er ovre, hvilket typisk er i midten af maj. Du kan plante dem ud i køkkenhaven, drivhuset eller dine yndlingskrukker. Nu er der forhåbentligt ikke længe til lækre, friske grøntsager.

 

Så er der kun tilbage at sige: Held og lykke med din forspiring!

Du kan se udvalget af vores økologiske frø her.