Økologisk spinat
Frøviden

Hvordan sår man økologisk spinat?

Apr 23, 2022

Hvordan sår man økologisk spinat?

Spinat er en sund grøntsag og super nem at dyrke. Den vokser hurtigt og kan dyrkes ved lave temperaturer. Derfor kan du dyrke den om foråret og efteråret, hvor jorden er for kold til de fleste andre grøntsager. Spinat går i stok, hvis den udsættes for for meget sol, så derfor er foråret det mest optimale tidspunkt at så spinatfrø.

Du kan spise spinat direkte i salater eller gryderetter, men du kan også fryse spinaten, så du har til senere brug.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår spinatfrø.

Sådan sår du spinatfrø

Du kan så spinatfrø i drivhus, potter eller på friland. Det gør grøntsagen super nem at dyrke, bare husk at give den nok næring og vand, så får du de flotteste grønne blade.

Spinat kan spire fra der er 4°C, men vokser bedst ved 8-10 °C. Derfor kan du også så spinatfrø direkte på friland allerede fra slut marts/april alt efter temperaturen. Du kan fortsætte med at så spinatfrø helt frem til slutningen af august, du skal bare være opmærksom på, at den går i stok, hvis den udsættes for meget sol. Ønsker du en senere høstperiode, kan du med fordel så spinatfrøene i drivhus.

Spinat skal sås i 2-3 cm dybe huller i rækker med en rækkeafstand på 20 cm og en planteafstand på 15 cm. Begynd først at rive jorden let og lav riller, hvori spinatfrøene kan sås.

Pleje af spinat

Det er nødvendigt at tynde ud i spinatplanterne, hvis planteafstanden ikke er på de cirka 15 cm. De vokser nemlig bedst ved denne afstand, og hvis afstanden er mindre, kan du udtynde ved at rykke de små spirer op med roden. De små spirer kan dog også bruges i madlavningen, så du behøves faktisk slet ikke smide dem ud.

Når spinat bliver udsat for sollys, går den i stok. Derfor er det bedst at så spinat om foråret og efteråret. Så snart at jorden er frostfri i april, kan du faktisk begynde at dyrke spinat, og du kan dyrke spinat, helt indtil jorden igen fryser til i det sene efterår, omkring november

Høst spinat

Efter allerede 8 uger efter såningen kan du høste dine spinatblade. Høstperioden er omtrent fra maj - oktober alt efter, hvornår du sår dine spinatfrø. Efter 8 uger er planterne omtrent 30-40 cm, og der får du det bedste resultat. Riv hele spinatplanten op med rod og skær denne og stilken væk bagefter. Det er vigtigt, at du husker at skylle spinatbladene inden brug, så du undgår jordbakterier og lignende.

Næringsrig jord inden såning af spinat

Spinatfrø vokser hurtigt, men har i sin korte vækstperiode brug for både en masse vand og næring. Derfor er det en god idé at kultivere jorden, inden du såning af spinatfrø. På den måde skaber du de bedste forhold for spinaten. Riv jorden inden, så du undgår sten og andre løse elementer, der kan have en påvirkning på spinatens vækst. Hvis du vil være mere sikker på, at din jord er nærende, så kan du med fordel vende lidt kompost ned i jorden.

Køb økologiske spinatfrø her.