Økologisk Squashfrø
Frøviden

Hvordan sår man økologiske squash?

May 09, 2022

Hvordan sår man økologiske squash?

Du kan så squashfrø både i drivhus og i køkkenhaven. Det er en nem begynder-grøntsag, hvis du først lige er begyndt at få grønne fingre. Squash kræver egentlig kun nok vand og plads til at kunne vokse. Mere skal der ikke til, før du får de lækreste, hjemmedyrkede squash direkte fra køkkenhaven.

Du skal kan forspire squashfrø i april, hvis du ønsker at dyrke squash i drivhuset. Ellers skal du forspire squashfrøene i maj, hvis du ønsker at give dig i kast med køkkenhaven. Squash tåler ikke frost, og derfor er det en grøntsag, der forspires i foråret og høstes i sommerperioden.

Du kan nyde squash i en lækker pasta, grillet eller som supplement til lasagnen. Squash er skøn i et hav af retter, så mulighederne er uendelige.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår squashfrø.

Sådan sår du squash

Du kan så squash i både drivhus og i køkkenhaven alt efter, hvad du ønsker. Vil du dyrke squash i drivhuset, skal de forspires i april og omplantes i maj, så planterne får mere plads at vokse på. Ønsker du at komme i gang med køkkenhave og så dine squash der, så skal du vente en måned mere. Her skal du forspire frøene i maj og så omplant i juni. Det er vigtigt, at planterne har nok med plads for, at de trives.

Squash kræver masser af varme og sol, så det er vigtigt at plante dem et sted, hvor de får rigeligt med sollys. En anden forudsætning for at squashene trives er, at de ikke tørrer ud og får nok vand og plads til at vokse.

Squashfrø skal sås i en dybde på 2,5 cm i rækker med en rækkeafstand på 140 cm og en planteafstand på 60 cm. Det lyder måske af meget, men det er vigtigt for, at squashene trives bedst. Squashfrøene skal sås i sol/halvskygge.

Pleje af squash

Noget specielt ved squash er, at de får både han- og hunblomster. Bierne hjælper med bestøvningen, så hunblomsten kan vokse sig til squash. Det er nemlig hunblomsten, der betyder, at der kommer squash, mens hanblomster blot forbliver blomster. Det er dog en god idé at fjerne blomsterne, så planten bruger sin energi på at vokse. Bare rolig, der kommer flere blomster endnu.

Du skal hovedsageligt bare være opmærksom på, at dine squash får nok vand og rigeligt med plads til at vokse.

Høst af squash

Ligesom med agurker kan du høste squash fra planterne, når de har fået en vis størrelse hen over sommeren. De små squash er dog de bedste, da de har en helt speciel smag, men det betyder ikke, at du ikke kan nyde de større squash. Det er dog vigtigt, at du får høstet de sidste squash, inden nattefrosten kommer.

Køb økologiske squashfrø her.