Såning af solsikker
Frøviden

Såning af solsikker - Sådan gør du

May 09, 2022

Solsikken - den strålende og ofte gulblomstrede skønhed - er en elsket tilføjelse til enhver have. Med deres imponerende højde og livlige farver tiltrækker solsikker øjeblikkeligt opmærksomhed. Men hvordan kan du dyrke disse fantastiske blomster i din egen have? I dette blogindlæg vil vi udforske processen med at så solsikker og dele tips til at få de bedste resultater.

Skab liv og farve i din have

Solsikken, også kendt som Helianthus annuus, er oftest kendt for sin karakteristiske gulblomstrede hovedstand og høje vækst. Solsikken er ikke kun en fryd for øjet, men den har også symbolsk betydning som et tegn på solen og positivitet. At plante solsikker i din have kan tilføje liv og farve samt tiltrække fugle og insekter, der nyder dens nektar. 

Et interessant faktum ved solsikker er deres evne til at følge solens bevægelse på himlen. Dette fænomen resulterer i, at blomsterne altid vender sig mod solen. Dette indebærer, at om morgenen vender solsikkeblomsterne mod øst, hvor solen stiger op, og om aftenen vender de sig mod vest, hvor solen går ned.

Sådan sår du dine solsikkefrø

Såning af solsikkefrø kan være en fornøjelig proces, der resulterer i smukke blomster. Her er en trin-for-trin guide til at så dine egne solsikker:

 • Valg af sted: Solsikker har brug for masser af sollys for at trives, så vælg et sted i haven, der får mindst 6-8 timers direkte sollys om dagen.
 • Forberedelse af jorden: Sørg for at løsne jorden godt og tilføj kompost eller gødning for at forbedre jordens struktur og næringsindhold.

 • Såning: Så solsikkefrøene direkte i jorden om foråret, når frostfaren er ovre. Når du skal så dine solsikkefrø i jorden, skal de graves ned i en sådybde på ca. 1-2 centimeter. Placer frøene i hullerne med ca. 40x40 centimeters afstand mellem hinanden afhængig af sorten.
 • Vanding: Vand jævnligt efter såning for at holde jorden fugtig. Når frøene begynder at spire, kan du gradvist reducere vandingsfrekvensen.
 • Tynd ud: Når de første blade vises, skal du tynde ud, så der er ca. 30-60 centimeter mellem hver plante, afhængigt af den specifikke solsikkevariant.
 • Beskæring og støtte: Større solsikkevarianter kan have brug for støtte som stave eller net for at forhindre, at de vælter under deres egen vægt. Du kan også overveje at beskære bladene for at fokusere væksten på hovedstandene.  Når du dyrker de kortere variationer, er det ikke afgørende at binde dem op. 
 • Pasning og pleje: Hold jorden fugtig, men undgå overvanding, da dette kan føre til rodskader. Gødning kan hjælpe med at fremme sund vækst og blomstring.

  Solsikker har ofte en spiretid på 10-14 dage, hvorefter du vil begynde at kunne se solsikkernes karakteristiske spirer dukke op. Disse spirer vil gradvist udvikle sig til stærke stængler med store, gulblomstrede hovedstande, som blomstrer i løbet af juli til oktober alt afhængig af sorten. Det er en fantastisk følelse at se, hvordan din have fyldes med disse solrige blomster, der tilføjer en forfriskende skønhed til dit udendørs rum.

  Få grønne fingre og vælg de perfekte solsikkefrø til din have - Du vil ikke fortryde det.

  Med den rette pleje og opmærksomhed kan du skabe en imponerende solsikkesamling, der vil sprede glæde og farve i dit udendørs miljø. Hos Bland Selv Frø forhandler vi hele fire solsikkesorter: Rød solsikke, Almindelig gul solsikke, Rød Velvet Queen og Helianthus debilis, der er en gul, men lavere solsikkesort end den almindelige. 

  Dyk ned i vores udvalg af solsikkefrø og bliv inspireret af de forskellige sorter. Uanset om du foretrækker de majestætiske høje, gule solsikker eller de fortryllende røde variationer, så kan vi tilbyde dig de helt rigtige solsikkefrø. Tag fat på opgaven og dyrk dine egne solsikker, som du kan se vokse og blomstre til glæde for både dig selv og andre besøgende i din have.