Frøviden

Såning af solsikker - Sådan gør du

Såning af solsikker

Med deres imponerende højde og livlige farver tiltrækker solsikker øjeblikkeligt opmærksomhed. Solsikker blomstrer helt fra juli og til starten af efteråret, og det er således en lang periode, hvor du kan nyde de skønne blomster. I dette blogindlæg vil vi opstille en trin for trin guide til processen med at så solsikker og dele tips til at få de bedste smukke blomster. 

Vidste du at...

Solsikken, også kendt som Helianthus annuus, er velbesøgt blandt insekter som bier grundet dens indhold af nektar. Derudover kan solsikker blive helt op til 2 meter høje!

Endnu et interessant faktum ved solsikker er deres evne til at følge solens bevægelse på himlen. Dette fænomen resulterer i, at blomsterne altid vender sig mod solen. Dette indebærer, at om morgenen vender solsikkeblomsterne mod øst, hvor solen stiger op, og om aftenen vender de sig mod vest, hvor solen går ned.

Hvornår kan du så dine solsikker?

De fleste solsikkesorter kan sås fra april-juni, afhængig af vejret. Som huskeregel bør du dog vente, til frostfaren er ovre, hvilket ofte først er i slut april. 

Du kan eventuelt forspire dine solsikker indendørs, hvis du kun skal bruge et par stykker. Når solsikkerne har fået en smule højde, kan du udplante dem i maj eller juni. 

Sådan sår du dine solsikkefrø

Sår du dine solsikker efter dyrkningsforholdene, kan du forvente smukke, høje solsikker til sommer. Her er en trin-for-trin guide til at så dine egne solsikker:

 • Placering: Solsikker har brug for masser af sollys for at trives, så vælg et sted i haven, der får mindst 6-8 timers direkte sollys om dagen.
 • Jordforhold: Sørg for at løsne jorden godt på forhånd og tilføj eventuelt kompost eller gødning for at forbedre næringsindholdet. Vær opmærksom på, at solsikker har brug for en smule dyb jord for at kunne slå rødder og vokse optimalt. 

 • Såning: Så dine solsikkefrøene direkte i jorden. Når du skal så dine solsikkefrø i jorden, skal de graves ned i en sådybde på ca. 1-2 centimeter. Placer frøene i hullerne med ca. 40x40 centimeters afstand mellem hinanden afhængig af sorten.
 • Vanding: Vand jævnligt efter såning for at holde jorden fugtig. Når frøene begynder at spire, kan du gradvist reducere vandingsfrekvensen.
 • Beskæring og støtte: Større solsikkevarianter kan have brug for støtte som stave eller net for at forhindre, at de vælter under deres egen vægt. Du kan også overveje at beskære bladene for at fokusere væksten på hovedstandene.  Når du dyrker de kortere variationer, er det ikke afgørende at binde dem op. 
 • Pasning og pleje: Det første stykke tid er det vigtigt at holde jorden fugtig, men undgå overvanding, da dette kan føre til rodskader eller mug. 

  Solsikker har ofte en spiretid på 10-14 dage, hvorefter du vil begynde at kunne se solsikkernes karakteristiske spirer dukke op. Disse spirer vil gradvist udvikle sig til stærke stængler med store, gul eller rødblomstrede hovedstande. På denne måde kan du tiltrække insekter til din have samtidig med, at du får et smukt syn af gule nuancer at se på. 

  Få grønne fingre og vælg de perfekte solsikkefrø til din have - Du vil ikke fortryde det.

  Med den rette pleje og opmærksomhed kan du således skabe din egen solsikkesamling, der vil sprede glæde og farve i dit udendørs miljø. Hos Bland Selv Frø forhandler vi hele fire solsikkesorter: Rød solsikke, Almindelig gul solsikke, Rød Velvet Queen og Helianthus debilis, der er en gul, men lavere solsikkesort end den almindelige. Dette er ideelt til altanen eller blot, hvis du ønsker en lavere højde på dine solsikker. 

  Dyk ned i vores udvalg af solsikkefrø og bliv inspireret af de forskellige sorter. Uanset om du foretrækker de majestætiske høje, gule solsikker eller de fortryllende røde variationer, så kan vi tilbyde dig de helt rigtige solsikkefrø. Tag fat på opgaven og dyrk dine egne solsikker, som du kan nyde hele sommeren. 

  Tidligere
  Såning af squash
  Næste
  Gode naboplanter