Ny havesæson
Frøviden

Bliv klar til den nye havesæson

Nov 15, 2023

Efter en lang vinter begynder naturen langsomt at vågne op, og december byder derfor på en masse aktiviteter, hvor du kan gøre haven klar til den kommende havesæson i 2024. Her er 10 tips til at hjælpe dig med at forberede din have til foråret og sikre, at den blomstrer og forsyner dig med smagsfulde grøntsager, urter eller smukke blomster.

1. Ryd op i haven eller drivhuset

Måske har du stadig noget oprydningsarbejde i haven eller drivhuset? Fjern visne blade, grene og andet organisk materiale, der kan have samlet sig i løbet af vinteren. Dette vil forhindre skadedyr og sygdomme i at overvintre og give dig en ren og ny start at arbejde med, når du skal så frø i det nye år.

2. Trim dine planter

Beskær eventuelt dine buske, træer og stauder omhyggeligt for at fjerne døde eller beskadigede grene. Dette vil hjælpe med at fremme sund vækst og forhindre overbelastning af planterne.

3. Opdater din haveplan

Brug vintermånederne til at overveje, hvordan du vil ændre eller forbedre din have i det kommende år. Tænk over, hvilke planter du gerne vil tilføje, og hvordan du kan optimere din haveplacering og design for at maksimere sollys og skabe en smuk have. Mangler du inspiration til, hvad du kan dyrke i det nye år, så kan du se vores såkalender for 2024 her.

4. Fjern ukrudt

Glem ikke at fjerne ukrudt, der måtte være opstået i løbet af vinteren. Ukrudt kan konkurrere med dine planter om vand og næringsstoffer, så det er vigtigt at få dem ud af vejen tidligt.

5. Forbedr jorden

Tjek din jords sundhed og tilføj kompost eller gødning efter behov for at forbedre jordstrukturen og tilføre nødvendige næringsstoffer. En sund jord er afgørende for planters trivsel - og på denne måde kan du sikre dig, at dine frø får den bedste spiring. 

6. Så frø indendørs

Hvis du ønsker at dyrke planter fra frø, kan du allerede starte idendørs i januar. I januar kan du bl.a. forspire dine hestebønner eller dyrke gulerødder uden forspiring i dit drivhus. Ønsker du at forspire dine frø, kan du så frøene i potter eller såbakker i dit hjem, så de har tid til at spire og vokse, inden du planter dem ud i haven, når vejret bliver varmere.  

7. Tjek dine haveredskaber

Gør dine haveredskaber klar til foråret ved at rense dem og skærpe eventuelle sløve skær. Dette vil gøre havearbejdet lettere og mere effektivt, når du går i gang. Du kan også notere, hvad ud mangler af udstyr, så du kan blive klar til den nye sæson. Prøv eksempelvis vores plantegaffel, som du skånsomt kan flytte dine planter med.

8. Plant tidlige blomster

Vil du gerne tidligt i gang i haven, byder marts også på muligheder for at så stedmoderblomster eller valmuer. Du kan også så tidlige forårsløg som krokus og påskeliljer for at tilføje farve til din have. 

9. Læs såguider eller bliv klogere på forspiring 

Brug vinteren på at forberede dig på, hvornår dine forskellige frø skal forspires eller plantes, så du er forberedt. Er du ny i haveverdenen, kan du også læse om forspiring, som hjælper dine frø med at få den bedste start. 

10. Hold øje med skadedyr og sygdomme

Vær opmærksom på eventuelle tegn på skadedyr eller sygdomme i din have. Jo tidligere du opdager og håndterer problemerne, desto bedre er chancerne for at beskytte dine planter, så de kan overvintre. Du kan læse mere om tegn på skadedyr og sygdomme i vores blogindlæg her

Gør 2024 til dit haveår 

Ved at følge disse tips og tage dig tid til at forberede din have omhyggeligt, kan du se frem til en smuk og produktiv vækstsæson i 2024. Brug vinteren på at gøre klar, så du kan spare energi til foråret og fokusere på at dyrke dine skønne økologiske frø