gulerødder
Frøviden

Hvordan sår man gulerødder?

Apr 23, 2022

Drømmer du om nemme grøntsager i køkkenhaven? Så er gulerødder lige noget for dig. Gulerødder er en af de nemme grøntsager at dyrke, da den ikke kræver særlig meget pleje. Gulerødder er både lækre rå, i salater, lasagne eller andre lune retter, du ønsker lidt grøntsager i. Ønsker du at have børnene med i køkkenhaven, eller har de selv givet udtryk for det, så er gulerødder en god og nem grøntsag at begynde med.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst kan så gulerødder.

Hvornår sår man gulerodsfrø?

Modsat grøntsager som tomater og agurker er det ikke nødvendigt at forspire gulerodsfrø. Gulerodsfrø skal bare sås direkte på friland fra slutningen af april frem til juli måned, da temperaturen der er over frysepunktet, og jordtemperaturen er over 10 grader, som giver de bedste forudsætninger for gulerødderne. Gulerødder tåler nemlig ikke frost.

Du kan med fordel så gulerodsfrø flere gange i disse måneder, så du kan høster gulerødder af flere omgange. Ofte vil høstperioden for gulerødder være fra juli til oktober alt efter, hvornår på året du sår dine gulerodsfrø.

Hvis du ønsker at have gulerødderne tidligere på året, kan du også så dem i drivhuset, da temperaturen vil være højere der end udenfor. Det kan du gøre allerede i begyndelsen af året og de første måneder, inden jordtemperaturen er varm nok til, at du kan dyrke gulerodsfrø på friland

Sådan sår du gulerodsfrø

For at så gulerødder skal der som minimum være en jordtemperatur på 4 grader, men gerne over de 10 grader. Processen med at så gulerodsfrø er den samme, uanset om du ønsker at så på friland eller i drivhus. Forskellen ligger blot i såtidspunktet, som nævnt tidligere.

Vi forhandler sorten ‘Nantes 2, der er en sommergulerod, der dyrkes i sommerhalvåret. Du skal så dem med en sådybde på 1,5 cm og med 30 cm mellem rækkerne, da de kræver en del plads for at kunne vokse optimalt. Afstanden mellem gulerodsfrøene på rækker kan du dog nøjes med på blot 3 cm. 

Gulerødderne har godt af solskin og efter 10 - 20 dage vil du kunne se gulerodsfrøene spire. Det kan dog godt være nødvendigt at tynde ud undervejs, hvis du har mange gulerødder.

Pleje af gulerødder

Gulerødder kræver næsten ingen pasning. Når det så er sagt, så skal du være opmærksom på ikke at vande dem for meget. Hvis gulerødder først udtørrer og dernæst får rigeligt med vand, ja så kan du opleve, at de sprækker. Der er ikke noget galt med smagen som sådan ved at gulerødderne sprækker, men du kan undgå det ved at vande jævnligt i steder for.

Noget andet, du skal være opmærksom på, er gødningen. Nogle gange er gulerødderne skæve og forgrenede. Det er en del af charmen ved hjemmedyrkede gulerødder. Men det kan faktisk skyldes, at du bruger for meget gødning. Helst skal du undgå husdyrgødning i din køkkenhave, hvor du dyrker gulerødder. 

Madlavning med hjemmedyrkede gulerødder

Gulerødder er alsidige og sunde, og de kan tilberedes på utallige måder for at skabe lækre madretter. En simpel favorit er gulerodssuppe, hvor de saftige gulerødder koges sammen med løg og bouillon, derefter blendes til en cremet konsistens. Gulerødder kan også rives og bruges i salater for en sød og sprød tekstur, eller de kan ovnbages med honning og krydderier for at fremhæve deres naturlige sødme. Gulerodskager er en klassiker med revne gulerødder, valnødder og krydderier, toppet med en lækker flødeostglasur.

Vær opmærksom på dette, når du dyrker gulerødder

Du skal være opmærksom på, at du kun kan så gulerodsfrø det samme sted hvert femte år. Det er grundet gulerodsfluernes larver, der ellers kan være i jorden og i værste tilfælde gå i dine gulerødder. Du kan også med fordel udskifte din plantejord oftere for at minimere risikoen for dette.

Køb økologiske gulerodsfrø her.