Såning af morgenfruer
Frøviden

Såning af morgenfruer - Sådan gør du

Apr 19, 2022

I dette blogindlæg kan du læse, hvad morgenfruer er, samt hvordan du sår og vedligeholder dine morgenfruer, så du sikrer dig flotte farverige blomster i haven eller på altanen. 

Hvad er morgenfruer?

Morgenfruer, også kendt som Calendula officinalis, er en charmerende og alsidig blomst. Morgenfruer er kendt for deres imponerende skønhed og er blevet dyrket i århundreder for deres prangende blomster, der kan variere fra dyb orange til blød gul. Disse farverige blomster tilføjer liv til enhver have og tiltrækker sommerfugle og bier, hvilket gør dem til nyttige besøgende i din have. Hos Bland Selv Frø forhandler vi havemorgenfrue frø, der vokser til smukke orange morgenfrue-blomster. 

Fordele ved morgenfruer 

Udover deres udseende har morgenfruer også nogle bemærkelsesværdige egenskaber, der gør dem til en gavnlig plante at have i haven. Morgenfruens blomster indeholder antioxidanter og antibakterielle forbindelser, der har gjort dem populære i naturlig medicin og kosmetikindustrien. Morgenfrueekstrakter bruges ofte til at fremstille cremer, salver og olier på grund af deres hudplejende egenskaber og evne til at lindre irritation.

Hvornår kan man så morgenfruer? 

Du kan frit vælge, om du ønsker at forspire dine morgenfrue frø. Vælger du at forspire, kan du allerede gøre dette i marts eller april. Morgenfruer trives dog godt i køligere vejr, hvilket betyder, at du allerede kan så dine morgenfrue frø direkte på friland mellem april og maj måned. Hvis efteråret er mildt og lunt kan de også sås i denne periode, men vi anbefaler, at du altid læser såvejledningen til de enkelte frø. 

Sådan sår du morgenfruer

At så morgenfruer er en relativt enkel proces, der kan bringe farve og liv til din have. Du kan frit vælge, om du sår dine morgenfruer i potter eller på friland. Hvis du dyrker morgenfruer i potter, kan de dog ikke forventes at vokse så kraftigt som dem, du har sået i haven. Følg disse trin når du sår dine morgenfrue frø:

  • Forbered jorden: Vælg en solrig placering med godt drænet jord. Sørge for at løsne jorden og tilføj kompost for at forbedre jordens næringsindhold.

  • Såning: Så morgenfruens frø direkte i jorden med en afstand på ca. 20 cm mellem hver plante, da dette skaber mulighed for høje og flotte blomster. Så frøene i en dybde på ca. 1 cm og dæk frøene med et let lag jord. 

  • Vanding: Hold jorden jævnt fugtig, indtil frøene begynder at spire. Morgenfruens frø tager normalt omkring 7-14 dage om at spire.

  • Tynd ud: Når planterne er omkring 5 cm høje, kan du tynde dem ud, så de har tilstrækkelig plads til at vokse.

  • Pleje og høst: Morgenfruer kræver minimal pleje. Vand dem regelmæssigt, og fjern visne blomster for at fremme kontinuerlig blomstring. Du kan høste blomsterne, når de er i fuld blomst, og bruge dem til dekorative formål eller til at lave dine egne kosmetiske produkter.

Tip: Lav en personlig buket til en, du holder af. Pluk nogle af dine morgenfruer og kombiner dem med en række andre sommerblomster for at skabe glæde hos modtager.

Afsluttende råd 

Det er vigtigt at overveje de lokale forhold og vejrprognoser, når du beslutter, hvornår du skal så morgenfruer. Sørg også altid for at følge pakningsanvisningerne på dine frø, da de kan variere lidt afhængigt af sorten. Ved at beskære dine morgenfruer løbende kan du faktisk nyde deres pragtfulde blomster fra juni og helt frem til efteråret. Selvom morgenfruen normalt betragtes som en sommerblomst, viser den sin robusthed ved at tåle let frost. Ved mildere klima er det ikke ualmindeligt at se morgenfruer i fuld blomst i oktober eller november.

Nu er der blot tilbage at ønske held og lykke med såningen af dine morgenfruer!