Frøviden

Såning af peberfrugt

Såning af peberfrugt

Hvis du drømmer om at dyrke saftige peberfrugter i din egen have eller i potter på altanen, er du kommet til det rette sted. I dette blogindlæg vil vi udforske, hvad du behøver at vide for at opnå en vellykket høst af peberfrugter. 

Hvornår kan du så peberfrugter?

Normalt er det bedste tidspunkt at så peberfrugt frø om foråret, når jorden opvarmes, og temperaturen forbliver stabil over frysepunktet. I de fleste regioner kan man begynde at så peberfrugt frø udendørs sidst i april eller i begyndelsen af maj, når risikoen for nattefrost er minimal.

Hvis du ønsker at få en tidlig start indendørs, kan du begynde at så peberfrugt frø i potter eller bakker 8-10 uger før den forventede udplantningsdato. Frøene bør anbringes i fugtig pottemuld og opbevares på et varmt sted med en temperatur mellem 21-24°C, indtil de spirer. Når spirerne når en højde på cirka 10 cm, kan de transplanteres udendørs i haven eller i potter.

Hvilke peberfrugter skal jeg vælge?

Inden du skal så dine peberfrugter, er det vigtigt at huske på, at der findes mange forskellige slags peberfrugter, der både varierer i farve og smag. Hos Bland Selv Frø forhandler vi 2 slags peberfrugt frø - "Jubilandska", der bliver til røde, søde peberfrugter, og "Zazu", der bliver til spidse, gule peberfrugter. Derudover forhandler vi også snackpeber frø. Snackpeber "Flynn" bliver til orange-røde snackpeberfrugter på ca. 7-8 cm, som er lækre at spise som snack eller som ingrediens i dine madretter. Vi anbefaler derfor, at du læser om de forskellige sorter, så du kan finde de helt perfekte peberfrugt frø til din køkkenhave. 

Sådan sår du dine frø

Når du har valgt de peberfrugt frø, du vil dyrke, er det tid til at forberede jorden. Peberfrugter trives bedst i en veldrænet, næringsrig jord. Du kan bruge en standard pottemuld eller blande din egen jord med kompost for at tilføre ekstra næringsstoffer. Sørg for, at jorden er let fugtig, men ikke gennemblødt.

Såning trin for trin

Nu kan du gå i gang med at så dine peberfrø. Du kan enten vælge at forspire dine peberfrugt frø i marts/april, eller du kan så dem på friland omkring maj måned. Vær dog opmærksom på, at nogle sorter har bedst af at blive dyrket i drivhus. For at få en vellykket spring af dine frø, kan du følge disse nedenstående trin: 

  • Fyld små potter eller såbakker med den forberedte jord.
  • Plant peberfrøene ca. 0,5-1 cm dybt i jorden og dæk dem forsigtigt med et tyndt lag jord.
  • Vand jorden forsigtigt for at sikre, at den er fugtig, men ikke drivvåd.
  • Placér potterne et lyst sted med masser af sollys eller under en vækstlampe. Peberfrø kræver nemlig varme og lys for at spire optimalt. Den bedste temperatur for spiring er omkring 25-30°C. Sørg for, at planterne får mindst 6-8 timer sollys om dagen.

Pasning af spirerne

Når peberfrøene begynder at spire, skal du sørge for, at de får tilstrækkeligt med lys. Efterhånden som dine peberfrugt planter vokser, kan du omplante dem til større potter, så de har bedre vækstforhold. Husk at vand jævnt og undgå at lade jorden tørre helt ud. 

Plej dine peberfrugtplanter

Når vejret er blevet varmere, og dine peberfrugt planter er blevet stærkere, kan du begynde at udplante dem i haven eller i større potter. Når dine peberfrugter er blevet modne, hvilket oftest vil være fra midten af juli til oktober, kan du nyde godt af din høst.

Afsluttende ord

Ved at følge ovenstående trin og give dine planter den nødvendige opmærksomhed, kan du se frem til en smagsfuld høst af dine saftige peberfrugter. Vi hos Bland Selv Frø ønsker dig held og lykke med din peberfrugtdyrkning, og vi glæder os til at se dine smukke og velsmagende peberfrugter vokse frem!

Tidligere
Såning af persille
Næste
Vilde blomster og deres betydning