Såning af persille
Frøviden

Såning af persille

Mar 07, 2023

Persille er en uundværlig ingrediens i mange retter, og den lækre krydderurt kan nemt dyrkes derhjemme. Persille er en nem plante at så og vedligeholde, perfekt til både nybegyndere og erfarne havefolk. I dette blogindlæg vil vi udforske nøglen til en vellykket persillesåning og give dig godt råd til, hvordan du kan dyrke persille fra frø til plante. 

Hvorfor dyrke persilleplanter?

Persille er en foretrukken krydderurt at bruge i madlavning, da den har en mild men karismatisk smag. Ud over sin gode smag bringer persille også en række sundhedsmæssige fordele med sig. Persille er en ernæringsrig urt, fyldt med vitaminer som A, C og K, der spiller en afgørende rolle i immunsystemets styrke, knoglesundhed og sårheling. Persille er derfor den perfekte krydderurt til dig, der ønsker en mild og frisk smag i din madlavning.

Valg af frø

Når du har besluttet dig for at dyrke persille, er det tid til at vælge dine frø. Der findes to hovedtyper af persille: bredbladet persille og kruspersille. Begge typer har en karakteristisk smag og bruges i forskellige retter. Hos Bland Selv Frø forhandler vi både bredbladet persille og kruspersille. Den bredbladede "Giant of Italy" variant, der har en dejlig kraftig smag er persille, og kruspersillen "Moss Curled 2", som får sprøde blade, der pynter på dine madretter. Vælg den type persille, der passer bedst til dine smagspræferencer. 

Hvornår sår man frøene?

Persille kan dyrkes både indendørs og udendørs, så længe de ikke udsættes for frost. Dette betyder, at du oftest kan begynde at så dine persille frø i marts eller april måned. Når det kommer til placering, trives persille bedst i delvis skygge eller i områder med delvis sollys. Hvis du planlægger at dyrke din persille indendørs, skal du finde et sted, hvor planten kan få mindst 4-6 timer sollys om dagen.

Trin for trin guide til såning

Nu kan du begynde at så dine persille frø. Her er trinene, som hjælper dig godt i gang:

  • Fyld små potter eller en frøbakke med god pottemuld eller såjord.
  • Så persille frøene med en sådybde på ca. 1 cm og placer persille frøene med en afstand på ca. 2-3 cm mellem hvert frø.
  • Vand jorden forsigtigt, så den er fugtig, men ikke drivvåd.
  • Dæk potterne eller bakken med plastfolie eller en klar plastikpose for at skabe et fugtigt mikroklima. Dette hjælper spirene med at gro optimalt.

Pleje af persilleplanter

Husk at hold jorden en smule fugtig under spiringen, du kan eventuelt bruge en vandforstøver. Persille frø kan være lidt langsomme til at spire, så vær tålmodig og sørg for, at de får den rette mængde fugt og lys. Persille frø har ofte en spiretid på omkring 14-28 dage afhængig af sorten og vækstforholdene. Når persille planterne er omkring 5 cm høje og har udviklet et par blade, kan du omplante dem i større potter eller direkte i haven, hvis vejret tillader det.

Hvornår kan man høste persillebladene?

Oftest vil persille være klar til høst mellem juli og oktober, hvor du løbende kan plukke de friske blade. Når din persille er vokset tilstrækkeligt, kan du begynde at høste blade efter behov. Klip bladene fra toppen af planten og undlad at fjerne mere end en tredjedel af planten ad gangen for at sikre fortsat vækst. Nyd din friske persille i en hjemmelavet tabbouleh salat, på smørrebrødet eller i en klassisk persillesovs - Kun fantasien sætter grænser. 

Afsluttende ord

Ved at følge de ovenstående rette trin og give din persille den nødvendige opmærksomhed, kan du nyde den delikate smag af hjemmedyrket persille i din madlavning. Husk ikke at klippe for meget persille ad gangen, da det som nævnt forhindrer planten i yderligere vækst.


Vi håber, at denne guide har givet dig mod på at dyrke din egen persille derhjemme. Bland Selv Frø ønsker dig held og lykke med din persilledyrkning!

Husk at du altid kan gå på opdagelse blandt vores store udvalg af økologiske frø, så du kan komme i gang med din egen køkkenhave.