Frøviden

Insektvenlige stauder

Insektvenlige stauder

I dette blogindlæg vil vi se nærmere på, hvad stauder er, og hvorfor de er så gode for insektlivet i haven. Slutteligt vil vi præsentere en liste over nogle af de bedste insektvenlige stauder, der kan berige din have med liv og farve.

Hvad er stauder?

Stauder betegnes som de planter, der vender tilbage år efter år uden behov for genplantning. De overlever vinteren ved at gemme deres energi i rødderne og springer op igen om foråret. Dette gør dem til en bæredygtig og praktisk tilføjelse til din have.

Stauder er altså mere end bare smukke planter i haven, de er også en nøgle til at  hjælpe vores vingede venner - insekterne. Med deres vedvarende tilstedeværelse og nektarfyldte blomster er insektvenlige stauder en givende tilføjelse til din have. 

Hvorfor er stauder gode for insekter og din have?

Stauder tiltrækker insekter og hjælper havens økosystem på flere måder. Vi har oplistet de væsentligste årsager nedenfor:

Nektar og pollen:

Stauder producerer ofte farverige og nektarfyldte blomster, der er uimodståelige for bier, sommerfugle og andre pollenelskere. Disse blomster er en vigtig kilde til føde for insekterne og hjælper med at opretholde deres populationer.

Læ og skjul:

Stauder giver ly og skjul til små insekter som billelarver og sommerfuglepupper. Dette hjælper med at beskytte dem mod rovdyr og miljøpåvirkninger.

Forskellige blomstringsperioder:

Mange stauder blomstrer på forskellige tidspunkter af året, hvilket sikrer en kontinuerlig kilde til nektar og pollen for insekterne hele sæsonen.

Insektvenlige planter til haven

Nedenfor har vi samlet en liste over insektvenlige stauder, der vil glæde både dig og de små bestøvere i din have:

Kina asters: 

Disse frø vil udvikle sig til lange stængler, der er smukt dekoreret med forfriskende lyserøde og blå blomster, der udover at tilføre smukke farver til din have, tiltrækker insekter. Prøv eksempelvis vores dobbeltblomstrede Kina Asters frø lige her

Solsikker: 

Solsikken, med sine store gul-orange blomster, tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter og fremmer insektlivet i haven. Se vores udvalg af solsikkefrø her

Sommerfuglebusk: 

Navnet siger det hele - denne busk er et paradis for sommerfugle og andre insekter med sine tætte blomsterklaser. Og så er den flot at se på i din have.

Purpursolhat: 

Purpursolhat er med sine smukke, farverige blomster en magnet for bier, sommerfugle og andre insekter, hvor den bidrager positivt til havens insektvenlighed. Prøv eksempelvis vores purpursolhat frø lige her

Indianermynte: 

Indianermynte er kendetegnet ved dens høje blomster i en smuk blå-lilla nuance. Indianermynte er derudover kendt for dens lakridsagtige duft. Den fuldvoksne plante fungerer som en tiltrækningskraft for især sommerfugle og bier. Prøv vores indianermynte frø her, og tiltræk insektliv til din have. 

Stedmoderblomster: 

Stedmoderblomster, med deres farverige kronblade, er elsket af bier og sommerfugle, og deres nærhed i haven fremmer insektvenlighed. Du kan finde vores stedmoderblomster frø her

Dusksalvie:

Dusksalvie, med sine lilla blomster, er en magnet for bier og sommerfugle og øger det pulserende insektliv i haven. Prøv vores dusksalvie frø, "Salvia Viridis", lige her

Vilde blomster:

Med vores vilde blomstermix kan du tiltrække insektliv og skabe en smuk oase af vilde blomster i alverdens farver. Du kan købe vores vilde blomster frø her

Gør din have til et insektvenligt paradis

Ved at inkludere insektvenlige stauder i din have bidrager du til et frodigt miljø for insekter. Så næste gang du planlægger din have, så overvej at tilføje nogle af de ovenlistede stauder for at glæde både dig selv og de vingede besøgende.

Nu har du et værdifuldt udgangspunkt for at gøre din have mere insektvenlig med stauder. Udforsk de mange insektvenlige planter og se din have blomstre med farve og masser af aktivitet.
Tidligere
Såning af chili frø - Sådan dyrker du chili
Næste
Økologi og økologiske frø. Hvorfor vælge økologisk?