Såning af chili
Frøviden

Såning af chili frø - Sådan dyrker du chili

Apr 04, 2023

Hvis du drømmer om at have saftige chilier voksende i din egen køkkenhave eller vindueskarm, så er du kommet til det rette sted. I dette blogindlæg vil vi se nærmere på chili frø og give dig gode råd til, hvordan du kan starte dit eget chili eventyr. 

Hvilken chili skal jeg vælge?

Du har sikkert hørt, at der findes mange forskellige sorter af chili, der alle varierer i styke og smag. Inden du vælger, hvilken chilisort du vil så, anbefaler vi, at du læser om de forskellige chilisorter. Nogle er mildere, mens andre kan få sveden frem på panden, og det handler om at vælge en chili, der passer til dine smagspræferencer. Dyk ned i vores udvalg af forskellige chilisorter, som er beskrevet yderligere nedenfor.

Chili frø "Westlandse Lange Rode"

Denne chili er en 7'er ud af en styrkeskala fra 1-10. Planten danner chili frugter, der når en længde på cirka 10 centimeter, og som skifter farve til en kraftig rød, når de modnes. Denne chili har derfor massere af smag og kraft, og kan både bruges frisk og tørret i din madlavning. Denne chili er til dig, der elsker en smagsfuld og kraftig chili. 

Stærk Chili “Koh Tao”

Denne chilisort producerer frugter, der kan blive op til 14 centimeter og som vejer omkring 25 gram. Frugterne er orange og har en styrke på 4000 på Scoville-skalaen. Hvis du er til middelstærk chili, vil "Koh Tao" være perfekt til din madlavning. 

Stærk Chili “Koh Chang”

Slutteligt er der sorten "Koh Chang", der bliver til flotte gule frugter, når den modnes. Denne chili scorer 6000 på Scoville-skalaen, og den har en krydret smag, som gør den alsidig i mange forskellige retter. Chilien er derfor perfekt til dig, som nyder en stærk chili med krydret smag. 

Sådan starter du med at så chili frø

Nu er det tid til at så dine chili frø. Chili frø forspires ofte i foråret omkring marts eller april, hvor den både kan dyrkes i drivhus eller på friland. Følg disse trin for en vellykket chili såning:

  • Fyld først de små potter eller såbakker med den forberedte jord.
  • Plant chili frøene ca. 1 cm dybt i jorden og dæk dem forsigtigt til med et tyndt lag jord.
  • Vand jorden for at sikre, at den er fugtig, men ikke drivvåd.
  • Dæk potten eller såbakken med plastik eller en klar plastikpose for at skabe et fugtigt mikroklima.

Placering af dine frø

Når dine chili frø er placeret i såbakken eller potten, er det vigtigt at placere dem et lyst sted, hvor de kan få mindst 6-8 timer sollys om dagen. Chili frø har nemlig både brug for varme og lys for at spire. Den optimale spiretemperatur bør ligge mellem 20-30°C afhængig af sorten. Et godt huskeråd er, at jo stærkere chilien er, desto højere temperatur har den godt af i spirefasen, oftest mellem 25-30°C. En varmemåtte kan også hjælpe med at opretholde den rette temperatur.

Pasning af de små spirer

Når frøene begynder at spire, kan du fjerne plastikdækslet. Oftest vil chili frø have en spiretid på 7-35 dage, da dette kan variere afhængig af vækstforholdene. Fortsæt med at sørge for, at jorden forbliver fugtig, men undgå at jorden bliver oversvømmet. I denne fase kan du eventuelt benytte en vandforstøver for at undgå overvanding. Når de første små blade vises, kan du omplante dine spirer i større potter, så de har bedre plads til at vokse. Hvis du ender med flere chiliplanter, bør du plante dem i hver sin potte.

Hvornår er mine chilier modne?

Oftest vil chili frugterne have nået deres endelige størrelse efter 1-2 måneder afhængig af sorten og vækstforhold. Oftest vil chilier, der er dyrket i drivhus, være modne før dem, der er dyrket på friland. Forspirer du dine chili frø i drivhus i foråret, kan de høstes mellem juli og oktober. Dyrker du i stedet dine chili frø på friland, vil de oftest være klar til høst mellem september og oktober. Når chili frugterne er blevet modne og har fået den ønskede størrelse, kan du plukke nogle stykker af og bruge dem i din madlavning med stor fornøjelse.

De sidste gode tips om chilisåning

Et lille tip fra os er, at du altid bør sørge for at vaske dine hænder, når du har håndteret dine friske chilier.

At så chili frø giver dig mulighed for at høste dine egne lækre chilier, lige når du vil. Ved at følge de ovenstående trin og give dine frø den opmærksomhed, de fortjener, kan du skabe en smagfuld chiliplante. Husk at vælge de rigtige frø, der passer til dine præferencer, samt at forberede jorden korrekt. Slutteligt er det vigtigt at huske på, at dine chiliplanter får tilstrækkelig varme og lys, så de små spirer kan vokse sig stærke og smagsfulde.


Vi håber, at denne guide har givet dig en dybere forståelse af processen bag såning af chili frø. Bland Selv Frø ønsker dig held og lykke med dit chilidyrkningsprojekt, og vi ser frem til at se dine saftige chilier trives!