Frøviden

Økologi og økologiske frø. Hvorfor vælge økologisk?

Økologi og økologiske frø. Hvorfor vælge økologisk? - Bland Selv Frø

Hvis du ønsker at så og høste de bedste grøntsager, er det essentielt at starte med de bedste økologiske frø. Det gør sig særligt gældende, hvis du ønsker grøntsager, krydderurter og blomster, der ikke er behandlet med pesticider og kunstgødning. Statskontrollerede økologiske grøntsags-, krydderurte- og blomsterfrø med økologiske vækstforhold giver det bedste resultat, når du skal dyrke i din egen køkkenhave. Men hvordan definerer man egentlig økologi og økologiske frø? Og hvordan kan man være sikker på, at ens hjemmedyrkede grøntsager er 100% økologiske?

Det er spørgsmål som disse, som vi vil forsøge at besvare i dette blogindlæg, der vil vende emner som: Hvad er økologi? Hvad er økologiske frø? Og hvordan sikrer du økologien i køkkenhaven? Og så vil vi selvfølgelig også komme ind på, hvordan vi kan sælge vores økologiske frø til så god en pris.

Hvad er økologi?

Økologi, som vi kender den i dag, er en samlet betegnelse for nogle særlige kriterier for fødevareproduktion, og søger et mere skånsomt forhold til naturen. Økologiske fødevare defineres derfor ved at være fri fra genmodifikation, kunstgødning og pesticider.

I dag handler økologi om at sikre jordens liv og frugtbarhed, og fordelene ved at vælge økologisk producerede frugter og grøntsager er, at de rummer flere antioxidanter, et lavere indhold af tungmetaller og færre pesticiderester. Og så er økologiske grøntsager sundere for os end de konventionelle, da det selvfølgelig ikke er sundt for vores krop at indtage den kemi, der bruges til at dyrke grøntsager inden for denne produktionstype.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine varer er økologiske, så findes der flere økologi-mærker derude. Heriblandt findes “det røde Ø-mærke”. Det røde Ø-mærke fortæller, hvorvidt den gård eller den virksomhed, som sidst har forarbejdet, pakket eller mærket en råvare økologisk, er blevet kontrolleret af de danske myndighederne. Hvis du køber økologiske frø hos os, så er du derfor garanteret, at de er økologiske, da vi netop er blevet statskontrolleret økologisk, og kan dermed mærke vores frø med det røde Ø-mærke.

Du kan også se vores økologi certifikat her, og ellers kan du læse meget mere om vores vej til at blive statskontrolleret økologisk her.

Hvad er økologiske frø?

Forestil dig at lave aftensmad af dine egne hjemmedyrkede økologiske råvarer, som du tyve minutter forinden har hentet fra din egen køkkenhaven. Der er intet så tilfredsstillende, som smagen af hjemmedyrkede råvarer - helt uden skadelige stoffer.

Ligesom med definitionen af økologi, så er økologiske frø selvfølgelig også fri for pesticider, og er dermed også GMO-fri. For at kunne producere økologiske frø, skal man sørge for at høste frøene fra grøntsager, krydderurter og blomster, der ikke er blevet behandlet med pesticider og andre skadelige stoffer - og så skal planterne selvfølgelig ikke være gødet med kunstgødning!

Det er dermed essentielt, at planterne har fået lov til at vokse i frie og naturlige omgivelser med fri mulighed for at vokse præcis, som de skal. På den måde sikrer man, at man kan få økologiske frø af den allerbedste kvalitet. Og det er netop denne proces, som vi har sørget for, så du får de bedste af de bedste økologiske frø hos os!

Vi synes, at alle skal have muligheden for at se frø spire og mærke glæden ved at høste sine egne økologiske grøntsager. Derfor har vi sikret samarbejder med økologiske producenter, så du hos os får frø fri for genmodificering og skadelige stoffer, der alle er klar til at spire og blive til lækre hjemmedyrkede grøntsager i din egen køkkenhave. I blandt vores store udvalg af økologiske grøntsags- og krydderurtefrø kan du blandt andet finde de populære radisefrø, ærtefrø og persillefrø, men vi har også en fint udvalg af spændende grøntsager, såsom pralbønnefrø, stangbønnefro og bønneurtefrø. Der er altså nok at vælge i mellem blandt vores økologiske frøunivers!

Vidste du egentlig, at vores frø har en gennemsnitlig spireprocent på 88% - nogle frøsorter har endda 99%? Der er altså god chance for, at du får succes med din køkkenhave, hvis du køber økologiske frø hos os!

Du kan også læse meget mere om, hvad forskellen er på konventionelle og økologiske frø i et af vores andre blogindlæg lige her.

Men hvordan sikrer du økologien i din køkkenhave?

Jorden i din køkkenhave skal anses som en integreret del af din økologiske dyrkning af dine grøntsagsfrø. Hvis du derfor også ønsker at dyrke dine plantefrø økologisk, så kræver det en økologisk godkendt jordtype, der giver de nødvendige næringsstoffer, som dine frø har brug for til at vokse. Derudover skal du være klar på at passe, pleje og give dine frø en masse kærlighed lige fra forspiring til høst af grøntsager.

En økologisk køkkenhave er altid et godt valg, uanset om det for dig drejer sig om din passion for hjemmedyrkede råvarer, eller om du ønsker en sundere livsstil med hjemmedyrkede økologiske grøntsager og krydderurter fri fra pesticider og skadelige stoffer. Og så kan der ikke sættes ord på, hvor fantastisk hjemmedyrkede økologiske grøntsager og krydderurter smager. Smagsoplevelsen er noget helt særligt - og så får du ikke mere lokale råvarer end direkte fra din egen køkkenhave. Det er altså både en god oplevelse for din mave og dit sind!

Hvis du ønsker at dyrke økologisk, så kan du på vores hjemmeside finde et hav af økologiske krydderurte- og grøntsagsfrø. Og så har vi også et flot udvalg af blomsterfrø, der er klar til at pryde din have med flotte farver og dejlige dufte. Når du dyrker økologisk hjælper du med at bibeholde et økosystem, der er godt for både din have, dens insekter og dig selv. Og så er pleje af egen køkkenhave også en god mulighed for at tilbringe mere tid med sine børn og børnebørn, og se gløden i deres øjne, når de for første gang får lov at høste deres helt egne grøntsager til aftensmaden.

Hvordan kan vi sælge økologiske frø til kun 16,95 kr. pr. pose?

Som du sikkert har lagt mærke til, så er økologiske grøntsager dyrere, når du er ude og handle i supermarkederne. Det samme gør sig normalt også gældende for de økologiske frø - men ikke hos os! Vi lever efter en filosofi om, at alle skal kunne udleve en drøm om at blive fritidsgartnere og dyrke sine egne økologiske grøntsags-, krydderurte- og blomsterfrø uden for mange omkostninger. Derfor har vi fastsat vores priser på kun 16,95 kr. pr. frøpose uanset sort - og så sørger vi for at sende flere frø afsted pr. pose, så du har mulighed for at så frøene med det samme eller gemme dem til næste sæson. Dette giver dig også mulighed for at købe frøene forud for sæsonerne, inden de bliver udsolgt.

Årsagen til, at vi kan sætte prisen så lavt, er, at vi har skåret alle de dyre mellemled fra. Vi køber selv frøene fra producenterne, og pakker selv frøposerne, så du undgår de høje priser, som du skal betale hos de andre virksomheder. Du får dermed samme høje kvalitet, men til bedre priser!

Alle disse tiltag er en del af vores vision om at blive Danmarks førende forhandler af økologiske frø. Vi anser det ikke som nok bare at have en virksomhed i vækst. For os gælder det også om at skabe værdig og viden for jer!

Vi kunne sagtens vælge at tage mere for frøene, men vi ønsker, at alle skal have mulighed for at dyrke deres egne økologiske grøntsager, krydderurter og blomster. Og så håber vi, at vi kan motivere til flere grønne fingre derude!

Det er kun fantasien, der sætter grænser for dit næste frøprojekt. Så hvorfor ikke starte nu?

Du kan se vores store udvalg af økologiske frø her.

Tidligere
Insektvenlige stauder
Næste
Blomster til krukker