Selleri
Frøviden

Selleri - Sådan dyrker du selleri

Nov 07, 2022

Selleri, med sin karakteristiske smag og alsidige anvendelse i madlavningen, er en populær grøntsag i haven. Dets sprøde stængler og rige aroma giver både smag og tekstur til en bred vifte af retter. I dette blogindlæg vil vi udforske, hvad selleri er, hvilke forskellige typer der findes, hvordan man dyrker det i haven og hvordan det kan bruges i madlavning.

Hvad er selleri?

Selleri (Apium graveolens) er en grøntsag, der hører til skærmplantefamilien. Den har en karakteristisk smag og er kendt for sin knasende stængel og den saftige, aromatiske indre. Selleri er ofte opdelt i to hovedtyper: knoldselleri og bladselleri.

Typer af selleri:

Knoldselleri:

Knoldselleri er den mest almindelige type selleri og er dyrket for sin fortykkede, underjordiske knold. Knolden er saftig og har en mild, nøddeagtig smag. Den bruges ofte i supper, stuvninger og rå i salater.

Bladselleri:

Bladselleri dyrkes primært for sine blade, der er grønne og meget aromatiske. De bruges som krydderi og smagsgiver i suppefonde og gryderetter og kan også spises friske som en crunchy snack eller tilføjes til salater.

Dyrkning af selleri:

Når du overvejer at dyrke selleri, er det vigtigt at vælge den rigtige sort for dine behov. Hos Bland Selv Frø forhandler vi både frø til bladselleri og knoldselleri. Du kan både prøve vores bladsellerifrø 'Gewone Snij', der får grovere blade, eller vores populære bladsellerifrø 'Tall Utah'. Er du i stedet til knoldselleri, kan du prøve vores knoldsellerifrø 'Monarch', der er en traditionel og smagsfuld sellerisort.

Plantning:

Selleri trives i kølige klimaer og foretrækker at blive forspiret. Start frøene indendørs om foråret og plant dem ud i haven, når de er store nok til at håndtere. Sørg for at give tilstrækkelig plads mellem planterne, da de kan vokse sig forholdsvis store i bredden.

Sollys og Vand:

Selleri kræver fuld sollys, men beskyttelse mod de varmeste solstråler. Sørg for at give dem rigeligt med vand for at holde jorden fugtig, da tørke kan forårsage en bitter smag i stilkene.

Jordkvalitet:

God dræning er afgørende for selleri, så sørg for, at jorden er veludhullet og veldrænet. Tilsæt organisk materiale såsom kompost for at forbedre jordens næringsindhold.

Høst:

Afhængig af sorten kan selleri høstes mellem august og oktober, når stilkene har nået den ønskede størrelse. Du kan vælge at høste dem løbende eller vente, indtil de er fuldt udviklede. Knoldselleri kan også graves op efter behov.

Brug af selleri i madlavning:

Selleri er en alsidig grøntsag, der tilføjer smag og tekstur til mange retter. Her er nogle måder, hvorpå du kan bruge selleri i din madlavning:

  • Supper og gryderetter: Selleri anvendes ofte som ingrediens i suppefonde og gryderetter. Det tilføjer dybde og kompleksitet til smagen i dine retter.

  • Salater: Knoldselleri kan skæres i tynde skiver eller terninger og tilføjes til salater for en crunchy og aromatisk komponent.

  • Bagt selleri: Du kan også prøve at bage dine knoldselleri skriver i ovnen og lave en lækker rodfrugtblanding som erstatning til de klassiske kartofler. 

  • Juice: Dine bladselleri kan bruges til at skabe saft, da de kan presses og bruges som base i grøntsagsjuicer, ofte sammen med gulerødder og æble.

  • Krydderi: Selleri er en hyppig ingrediens i klassiske krydderier som "krydderiblanding" og "fondsauce."


Selleri er en alsidig og velsmagende grøntsag, der er relativt nem at dyrke i din egen have. Uanset om du foretrækker den saftige stængel af knoldselleri eller den aromatiske smag af bladselleri, er selleri en værdifuld tilføjelse til enhver køkkenhave. 

Kom i gang med at dyrke din egen selleri derhjemme!

Når du køber sellerifrø hos Bland Selv Frø, kan du regne med god kvalitet og en bred vifte af sorter at vælge imellem. Vores frø er omhyggeligt udvalgt og testet, hvilket sikrer en vellykket dyrkning af dine frø. Hos Bland Selv Frø får du således pålidelige frø, der giver dig mulighed for at dyrke frisk, hjemmedyrket selleri, der kan bruges i en række lækre retter. Du kan udforske hele vores sortiment af sellerifrø her. God fornøjelse!