Frøviden

Forspire ærter

Forspire ærter - Bland Selv Frø

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i kunsten at forspire ærter. Ærter er en velsmagende og næringsrig grøntsag, der er nem at dyrke, og forspiringen er et vigtigt skridt for at sikre en vellykket høst. Dog kan forspiring ofte lyde kompliceret, men frygt ej, vi vil guide dig gennem processen og dele tips til at få de bedste resultater med forspring af dine ærter. 

Hvorfor forspire sine ærtefrø?

Før vi går i dybden med forspiringen af ærter, lad os se på, hvorfor det er en god ide at forspire dem:
 • Tidlig høst: Forspiring giver dig mulighed for at starte din ærtesæson tidligt, da du allerede kan begynde at forspire dine ærter i februar. Du kan derfor begynde at høste tidligere end ved direkte såning i haven.
 • Bedre kontrol: Forspiring giver dig bedre kontrol over vækstbetingelserne. Du kan optimere lys, temperatur og fugtighed for at sikre sund og kraftig vækst.
 • Beskyttelse mod skadedyr: Ved at starte indendørs kan du beskytte dine spirende ærteplanter mod skadedyr og dårligt vejr, indtil de er stærke nok til at klare sig selv i haven.

Sådan forspirer du ærtefrø:

Nu lad os komme til de praktiske trin for at forspire dine ærter.

Materialer, du skal bruge:

 • Ærter (vælg en sort, der egner sig til tidlig såning) - Prøv eksempelvis vores populære ærtefrø "Kelvedon Wonder" her, eller find hele vores udvalg af ærtefrø lige her.
 • Friske, veldrænet potteplanter
 • Frisk såjord
 • Et oplyst sted, helst med naturligt sollys eller vækstlys
 • En lille ventilator (valgfrit)

Trin 1: Forberedelse af potter og jord:

Start med at fylde dine potter eller celler med frisk såjord. Ærter trives i godt drænet jord, så sørg for, at din jord er løs og veldrænet.

Trin 2: Så dine frø:

Så ærterne i jorden i en dybde på ca. 3-8 centimeter afhængig af sorten. Husk du altid kan finde en dyrkningsguide til vores enkelte produkter på vores hjemmeside. Placer nu et par ærtefrø i hver potte eller beholder. Du kan placere dem med spidsen opad for at lette spiringen.

Trin 3: Vand og tildækning:

Vand jorden forsigtigt for at sikre, at frøene er godt fugtige. Dæk potten eller cellen med en klar plastpose eller plastfilm for at skabe et mikroklima, der fremmer spiring. Til denne proces kan du ligeledes gøre det lettere for dig selv og bruge en af vores minidrivhuse, der er perfekt til forspiring af dine frø. 

Trin 4: Placering og belysning:

Placer dine potter eller beholdere på et oplyst sted, helst med naturligt sollys eller vækstlys. Ærter har brug for mindst 6 timer med lys om dagen. Hvis du bruger vækstlys, skal de være tændt i 12-16 timer om dagen.

Trin 5: Ventilation (valgfrit):

For at forhindre skimmel og svamp i at udvikle sig, kan du bruge en lille ventilator til at give let luftcirkulation omkring de spirende planter.

Trin 6: Vanding og pleje:

Hold jorden jævnt fugtig, men undgå overvanding. Ærter er følsomme over for overvanding. Når planterne er ca. 5-7 centimeter høje og har udviklet et par blade, er de klar til at blive hærdet og transplanteret til din have.

Tips til pleje af dine forspirede ærter:

 • Hærdning: Inden du planter dem udendørs, skal du gradvist vænne dine forspirede ærter til udendørsvilkår ved at placere dem udenfor i stigende mængder tid over flere dage.

 • Støtte: Ærteplanter vil kræve noget form for støtte, såsom et espalier eller et stativ, da de vokser.

 • Høst: Når ærterne er modne, skal de høstes regelmæssigt for at opretholde god smag og tekstur.


Med disse trin og lidt pleje kan du forspire dine ærter og starte din ærtesæson tidligt. Forspirede ærter giver dig en højere succesrate og en tidligere høst. Så hvorfor vente? Prøv at forspire dine egne ærter, og nyd den skønne smag af friske ærter i dine måltider. Hvis du vil vide mere om ærter og såning af ærtefrø, kan du læse vores blogindlæg om såning af ærter her. Held og lykke med forspringen af dine ærtefrø! 

Tidligere
Statskontrolleret økologi - Hvad er det?
Næste
Dyrkning af timian