Såning af ærter
Frøviden

Såning af ærter - Kom godt i gang

Apr 23, 2022

Hvordan sår man ærter?

Hvis du drømmer om nemme grøntsager i køkkenhaven, så er ærter et godt bud. Ærter er noget af det nemmeste at dyrke, så både børn og voksne kan være med. Ærter er indbegrebet af sommer, og så er der intet bedre end den friske smag af ærter direkte fra køkkenhaven. Ærter er fantastiske friskplukkede, men kan også bruges i en lækker sommersalat.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår ærter.

Hvornår kan man så ærter?

Ærter trives bedst i køligere vejr og kan derfor sås tidligt på foråret. I slutningen af april er jorden generelt ikke alt for kold, og temperaturen er varmere. Derfor er det et perfekt tidspunkt at så ærter på.

Sådan sår du ærtefrø

Du kan både forspire dine ærter eller så dem direkte på friland, når frosten er ovre.

Forspiring af ærter

Ved forspiring af dine ærter kan du få bedre kontrol over væksten af dine ærte planter, samt hærde dine planter til at komme udenfor. Vi har skrevet et blogindlæg, der indeholder en nem guide til forspiring af ærter, så du kan komme godt i gang med at forspire dine ærtefrø.

Dyrkning på friland

Sæt ærtefrøene i blød natten over i lunkent vand, men ikke mere end 12 timer. Det giver de bedste forudsætninger for ærterne og fremmer spiringen. Læg dem derefter i et vådt viskestykke, indtil ærterne begynder at spire.

Plant nu ærterne direkte på friland. Det er vigtigt, at du sår ærtefrøene i en dybde på 3-4 cm, så du undgår, at fugle og mus spiser ærtefrøene. Plant de små ærtefrø/spirer, så der er 50 cm mellem rækkerne og 5 cm mellem hvert enkelt frø. De 50 cm mellem rækkerne kan måske lyde af meget, når ærteplanterne ikke er større, men det betyder, at du med fordel kan plante nogle hurtigt voksende afgrøder i pladsen imellem, mens ærterne stadig er små. Det kunne eksempelvis være radiser eller spinat, som skal høstes længe før ærterne.

Vand grundigt bedet, når du har plantet ærtefrøene og sørg for, at de er plantet et sted med rigeligt sol, da det giver den bedst vækstperiode.

Det er en god idé at så flere ærtefrø løbende, så du har ærter til hele sommeren. Der er noget fantastisk over hjemmedyrkede ærter, og så undgår du nemt den melede konsistens som nogle købeærter får efter få dage.

Pleje af ærteplanter

Har mus først fået færten af ærtefrøene, så kan de hurtigt ødelægge alt dit arbejde. Derfor bør du allerede beskytte ærterne fra det sekund, du sår dem. Det kan du gøre ved at sætte et net over de små planter, så mus og fugle ikke kan trænge igennem.

Så snart ærterne begynder at vokse skal der sættes noget op, som planterne kan sno sig om og vokse op ad. 

Det simpleste, du kan gøre, er at placere nogle små grene ned i jorden på begge sider af rækkerne. Du kan dog også anvende flet af bambus, bil og lignende. Ellers er en mulighed også at placere stokke i jorden for enden af rækkerne og trække snor mellem dem og rækkerne. Det handler blot om et stabilt fæste for ærteplanterne.

Vær opmærksom på, at ærter kræver masser af vand, så hold ekstra øje med dem de tørre sommerdage og sørg for at give dem rigeligt med vand.

Høst af ærter

Inden for to uger vil ærtefrøene oftest vokse og det vil gå så stærkt, at du tydeligt vil kunne se forskel på størrelsen af planterne ret hurtigt. Der vil gå omkring otte uger fra du sår ærtefrøene til du kan høste friske og lækre ærter direkte fra haven. 

For at undgå melede ærter er det en god idé at høste nogle gange om ugen, så du får friske ærter med masser af smag. Høstperioden er ofte juni-juli, så det er en perfekt sommerdelikatesse fra haven.

Gå på opdagelse i vores sortiment af økologiske ærtefrø her.