Frøviden

De 4 bedste frø til skyggefulde områder

De 4 bedste frø til skyggefulde områder - Bland Selv Frø

Vi ved alle, hvor irriterende det er at være afhængig af solen for en god høst, især her i Danmark, hvor solen ikke altid står højt på himlen og skinner. Fordelen er, at der er masser af regn til at hjælpe dig på vej.

Desværre betyder det, at du bliver nødt til at forholde dig kritisk til at plante en masse solafhængige grøntsager, når sæsonen er lukket. Grøntsager som tomater, agurker og auberginer er et par af de eksempler, du bør holde fast i til det gode vejr, eller dyrke i drivhuset.

Nu til de gode nyheder! Der er et væld af andre grøntsager, der er lige så lækre og sunde som de solafhængige grøntsager. Ved at regne ud, hvor meget skygge du har i haven, og vælge dine afgrøder omhyggeligt, er det muligt at dyrke mere grønt, end du måske tror. Vi har samlet 5 af vores bedste afgrøder til alle gartnere med skyggefulde områder.

Hvilke grøntsagsfrø er gode at plante i skyggeområder?

Chard - Bladbedefrø

Chard, også kaldt bladbedefrø, er et godt alternativ til spinat, og selvom de kræver en smule sol, kan planten fint klare længere perioder i skygge. Så længe den får 2 - 3 timer om dagen med direkte sollys, kan væksten være langsom, men du får stadig en god høst. Chard er spækket med vitaminer, bladene er en farverig tilføjelse til de fleste retter, og de små blade er gode i salater.

Porrer

Porrer kan også klare sig ret godt i skyggen. Hvis du har et sted i din have, der får morgensol og eftermiddagsskygge, så giv dem en chance. Vi oplever, at hjemmedyrkede porrer er langt mere velsmagende, end dem du kan købe i butikken. Porrer er nemme at dyrke fra frø, og hvis du sår med intervaller fra februar til april, kan du høste dem fra slutningen af august til vinteren. Vil du vide mere om, hvordan du bedst sår økologiske porrefrø, så læs vores blogindlæg her.

Grønkål

For at sikre, at du får de fleste af dine nødvendige vitaminer i din kost, er det et must at have grønkål i din have. Vi synes, haven ser så flot ud med flere nuancer - og derfor har vi sørget vi for grønkål i vores butik, for dig der kan lide at blande det lidt. Grønkål er en hårdfør afgrøde, der tåler lidt skygge, men husk at den ikke kan lide at blive vandfyldt. Hvis du vil vide mere om, hvordan du bedst sår økologiske grønkålsfrø, så læs vores blogindlæg her.

Mynte

Sidst, men ikke mindst, foreslår vi en urt, indsat af en grøntsag. Nok en af de mest alsidige urter i verden, der bruges til både madlavning og forskellige former for drikke - mynte. Fra en forfriskende te til en klassisk sauce til lammesteg og nye kartofler, mynte er en af de mest fantastiske, kulinariske urter. Mynte er mere tilbøjelige til at producere bedre afgrøder, hvis de ikke udsættes for middagssol, og er mindre tilbøjelige til at gå i blomst. Mynte klarer sig fint i skyggen, men dens smag kan være mindre intens, end når den er i solen.

 

Vi håber, at denne lille guide gav dig et bedre perspektiv på, hvad du skal plante, når solen det meste af tiden er væk. Der er masser af alternativer, og vi vil helt sikkert stille flere til din rådighed i fremtiden. Du kan udforske vores grøntsagsfrø her og få mere inspiration til din køkkenhave. God fornøjelse!

 

Tidligere
Top 4 letdyrkede krydderurter
Næste
Hvordan sår man blomsterfrø?