Økologiske porre
Frøviden

Hvordan sår man porrer?

May 30, 2022

Du kan så porrer i køkkenhaven, det er en fantastisk grøntsag at have lige ved hånden. Modsat de fleste grøntsager kan porrer holde til frostvejr, og du kan derfor nyde friske porrer hele vinteren.

Du kan så porrefrø direkte i køkkenhaven fra slutningen af april og begyndelsen af maj, hvor der er lidt varmere udenfor. Hvis du ikke kan vente så længe, så kan du med fordel også forspire porrefrøene i marts.

Du kan nyde porrer i suppe, tærter, wok eller hvad du ellers kan finde på af retter, hvor porrer er et must. 

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår dine porrer.

Sådan sår du porrer

Har du ikke meget plads i køkkenhaven, så er der håb forude. Du kan med fordel så porrefrø mellem gulerødder, da porrefrøene først begynder at vokse sig store, når det har været sæson for gulerødder.

Vi anbefaler dig at forspire dine porrefrø. Hvis du forspirer dine porrefrø vil det give porrerne længere tid at vokse i og dermed større chance for, at de bliver store sidst på sæsonen, når du vil høste dem. Det vigtigste at gøre, for at få succes med dine porrer, er, at så frøene i jord fyldt med næring. Derfor skal du vende jorden i køkkenhaven med kompost eller lignende, før du udplanter dine porrer.

Du skal helst forspire dine porrefrø fra midten af marts i små potter eller lignende for at få det bedste resultat. Når porrefrøene begynder at spire ligner de til forveksling purløg.

Omplantning af porrer

Vi skrev før, at porrer tåler nattefrost, og det er også rigtigt, men det gælder ikke de små spæde spirer. De skal vende sig til temperaturen udenfor, da de ellers godt kan gå i stok. Når faren for nattefrost er ovre er det tid til omplantning. Det er ofte omkring midten af april.

Når du skal omplante porrer, skal du lave en rille, der er cirka 10 cm dyb. Det lyder måske af meget, men når du planter porreplanterne i den dybde, får porrerne mere af det hvide, som er det, de fleste gerne vil have.

Sår du porrefrø direkte på friland, skal de sås i en dybde på cirka 1 cm med en rækkeafstand på 40 cm og en planteafstand på 15 cm.

Pleje af porrer

Når du har omplantet porrerne, er det vigtigt, at de ikke udtørrer, så sørg for at give dem rigeligt med vand, når solen er fremme. Porrer skal helst stå et solrigt sted for at vokse sig store. 

Generelt kræver porrer ikke den store plejning, men sørg for at fjerne ukrudt, så det ikke tager næringen fra porrerne. Porrer vokser langsomt, så væbn dig med tålmodighed. I og med at porrer vokser langsomt, behøves du ikke tilføre ny næring til jorden før juni.

Porrer er også en grøntsag, der kræver hypning, som du skal gøre løbende over sommeren.

Høst af porrer

Når du forspirer dine porrer i marts og omplanter dem i april, vil de være klar til høst i september - november. Selvom porrer kan klare nattefrost anbefaler vi, at du lægger halm omkring de porrer, du ikke høster, når frosten for alvor træder til.

Retter med porrer 

Retter med porrer tilbyder en dejlig balance mellem smag og tekstur. Porrer, med deres mildt løgagtige smag og knasende struktur, er alsidige ingredienser, der bruges i forskellige køkken verden over.

En populær opskrift er "porresuppe," hvor porrer sauteres i smør og koges i bouillon, resulterende i en cremet og trøstende suppe. Porrer er også fremragende i gratinerede retter, hvor de tilføjer en nøddeagtig sødme, der går godt med ost og fløde.

I det franske køkken er "Poulet aux Poireaux" en lækker ret, hvor porrer, kylling og hvidvin kombineres til en himmelsk smagsoplevelse. Porrer fungerer også godt i pastaretter som "Pasta med porrer og bacon," hvor den blide sødme fra porrerne komplementerer den salte bacon.

Endelig er porrer et fantastisk tilbehør, når de er grillet eller stegt, da de får en skøn, karamelliseret smag. Porrer kan tilføre dybde og kompleksitet til enhver ret og er en uundværlig ingrediens i det kulinariske repertoire.

 

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit porre-projekt!