Økologiske blomsterfrø
Frøviden

Hvordan sår man blomsterfrø?

Aug 19, 2022

Blomster er vigtige for sommerfugle, bier og en masse andre insekter. Blomster i haven giver nektar og pollen til bier, sommerfugle og insekterne, og med begrænsede naturlige levesteder for insekterne, så vil en blomstereng i haven bestemt gøre en forskel for insektlivet. I og med at du skaber gode levevilkår for insekterne, så vil fuglelivet også helt automatisk komme til. Vi kan simpelthen ikke komme på en grund til, at du ikke skal have blomster i haven.

Med blomster i haven kan du nyde synet af det spirende liv, fuglekvidren og de mange flotte farver, som et blomsterbed skaber.

Planlægning af dit blomsterbed

Du kan med fordel starte året ud med at planlægge, hvor dit nye blomsterbed skal være, og ja hvilken form skal den have? Det vil være bedst for dine blomsterfrø, hvis du vælger et område, hvor jorden er næringsfattig, da det betyder, at du vil få mindre ukrudt i dit blomsterbed - og dermed mindre arbejde og mere nydelse af de skønne farver. Du skal også sørge for, at det sted du vælger i haven, er et sted, hvor der ikke er skygge, da de fleste blomster trives bedst i sol.

Hvis du vil gå all in, så kan du tegne en skitse over haven, og hvor du ønsker dit nye blomsterbed. Det er efterhånden også muligt gennem forskellige apps og hjemmesider, hvor du kan få en overskuelig plan over haven.

Gør jorden klar, inden du sår dine blomsterfrø

Når du har besluttet dig for, hvor i haven du vil så dine blomsterfrø, så kan du begynde at gøre jorden klar til såning. Uanset om du har et større eller mindre område og formen på bedet, så er det samme proces, du skal igennem. Du skal starte med at fjerne større sten og ukrudt, derefter rødder. Når du har fjernet det, og jorden er bar, så kan du eventuelt dække den med 5 cm sand. 

Sådan sår du dine blomster

Før du begynder at så dine blomsterfrø, anbefaler vi, at du kultiverer og river jorden, så du skaber de bedste forudsætninger for, at dine blomsterfrø spirer. Når du skal så dine blomsterfrø, kan du så dem i mønstre, rækker eller fordele dem jævnt på det område, de skal vokse i. Når du har sået dine blomsterfrø, er det en god idé at rive jorden let, og så skal du huske at vande efter såning af dine blomsterfrø.

Du kan se mere information under hver enkelt blomstersort. Her kan du se, hvornår du skal så dine blomsterfrø, og hvornår de blomstrer. Du får også information om sådybde, planteafstand, plantehøjde og den anbefalede position - ja faktisk får du al den viden, du skal bruge, for at komme godt i gang med blomsterbedet.

Forspiring af blomsterfrø

Hvis du ønsker at så dine blomsterfrø i mindre bede, højbede eller krukker, hvor du næsten ikke kan vente på, at de blomstrer, så anbefaler vi, at du forspirer dine blomsterfrø. På den måde sørger du for, at blomsterfrøene hurtigere går fra frø til blomst. Vi har skrevet et blogindlæg, hvor vi guider dig igennem forspiring. Det kan du med fordel læse, hvis du ikke er helt sikker på, hvordan du skal gribe det an.

Pleje og pasning af blomster i haven

Når du først har sået dine blomsterfrø, er pleje af blomsterne minimal. I den første måned anbefaler vi dog, at du vander dine blomsterfrø, hvis jorden er tør. Sørg for at fjerne ukrudt løbende, og ellers er det bare at læne sig tilbage og nyde synet af de mange farver og de summende bier og sommerfugle.

Så er der vist kun tilbage at sige: Held og lykke med dit blomsterbed!

Du kan se udvalget af vores blomsterfrø her. Husk at du også kan udforske hele vores udvalg af økologiske frø her