Aubergine
Frøviden

Hvordan sår man aubergine?

May 04, 2022

Du kan så aubergine frø både i drivhuset og køkkenhaven, men vi anbefaler nu drivhuset, da aubergine kræver en masse varme og sol. 

Hvornår kan jeg så auberginer? 

Du kan begynde at forspire aubergine frø fra marts-april og omplante de små spirer i april - maj i drivhuset. Ønsker du at dyrke aubergine i køkkenhaven, kan du begynde at forspire dem dem i april og omplante dem i køkkenhaven i maj-juni, hvor temperaturen er lidt varmere, og auberginefrøene har bedst forudsætning for at vokse. Du kan læse mere her, om hvordan du bedst kommer i gang med at så frø og forspire dine frø.

Tip: Spir auberginefrøene på fugtigt køkkenrulle ved 20ºC. Sørg for, at papiret forbliver fugtigt under hele processen. Når frøene vokser til spirer, kan de plantes i jorden. 

Aubergine er uundværlige i musaka og den franske ratatouille, men er også lækkert i en “grøntsagsgryde” med en masse forskellige grøntsager og måske nogle bønner.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår auberginefrø.

Sådan sår du aubergine

Det vigtigste for at få succes med at dyrke aubergine er, at de er placeret et sted med rigeligt med sol. Det skaber nemlig den bedste forudsætning for, at dine auberginefrø vil vokse. Derfor anbefaler vi også, at du dyrker dine økologiske auberginefrø i drivhuset, da de ligesom tomater trives bedst i drivhuset.

Lad os sige det sådan, er det lykkes dig at dyrke tomater i drivhuset, så burde du heller ikke have problemer med at dyrke auberginer, da dyrkning og pleje minder meget om hinanden. Når det er sagt, så er aubergine ikke den nemmeste grøntsag at dyrke, hvis du er begynder, men har du tidligere dyrker grøntsager med succes, så vil vi klart anbefale dig at give dig i kast med auberginefrø - og når det lykkes, så er det bare fantastisk.

Du kan omplante auberginefrø i drivhuset fra april-maj. Du skal dog være opmærksom på, at du først kan omplante dine auberginspirer ud i drivhuset, når temperaturen er over 15° C - både om dagen og natten. Omplanter du dine auberginer, når det er for koldt, vil rødderne ikke blive udviklet, og det vil derfor gå ud over høsten. Derfor er det bedst, hvis du placerer dine auberginefrø et sted med fuld sol og en temperatur på mindst 21 °C.

Når du sår auberginefrø i drivhuset, skal du sørge for, at planterne har rigelig med plads til at vokse på. Auberginefrøene skal sås i en dybde på cirka 0,5 cm med en rækkeafstand på 75 cm og en planteafstand på 50 cm.

Pleje af aubergine

Udover, at det er vigtigt, at du har sået dine auberginefrø et sted med rigeligt sol, så er der også andet, du skal gøre som pleje af aubergine. Du skal nippe toppen af auberginen, når den er omtrent 30 cm lang, da den får bedre forudsætninger for at få flere grene og dermed også flere auberginer. Du skal også fjerne den først blomst, der kommer på planten. Det skal du fordi, at hvis den første blomst bliver til en aubergine, er der risiko for, at det er den eneste aubergine, du får. Som så mange andre grøntsager skal du også sørge for at vande dine aubergineplanter. Aubergine har brug for rigeligt med vand for at vokse, men sørg for, at jorden ikke blive gennemblødt, men blot fugtig.

Høst af aubergine

Du vil kunne se, at auberginen spirer efter 10-14 dage. Fra du har sået dine auberginefrø, til du kan høste lækre auberginer, vil der dog gå omkring 80 dage. Alt efter hvornår du forspirer og sår dine auberginefrø, vil de være klar til høst i drivhuset fra juli-september. Skinner dine auberginer og virker de faste, så er de klar til høst. Der sker dog intet ved, at du høster dine auberginer for tidligt, den eneste forskel er størrelsen.

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit aubergine-projekt!


Køb økologiske aubergine her.