Økologiske rødbeder
Frøviden

Såning af rødbeder - Sådan gør du

May 09, 2022

Hvordan sår man rødbeder?

Rødbeder er en grøntsag, der er rig på vitaminer, som blandt andet styrker dit immunforsvar. Rødbeder er nemme at dyrke og trives godt i de fleste typer af jord. Du kan så rødbeder fra februar-marts i drivhus og i køkkenhaven fra april-juli, hvor der ikke er nattefrost. Kommer der alligevel nattefrost, efter du har sået rødbedefrøene, vil rødbederne gå i stok samme sommer, da de tror, at det har været vinter. 

Du kan nyde rødbeder i salater, i ovnen, syltede og endda i bagværker. Rødbeder er gode i et hav af retter, det er bare med at eksperimentere.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår rødbedefrø. 

Sådan sår du rødbeder

Du kan så rødbeder både i drivhus og i køkkenhaven. Du skal bare være opmærksom på, at rødbedefrø ikke trives i den stiveste lerjord. Det bedste tidspunkt, at så rødbeder på, er maj, da varmen for alvor er kommet i denne måned.

Rødbeder er nemme at dyrke, du skal bare huske, at de skal have rigeligt med vand. Vand gerne køkkenhaven, inden rødbedefrøene sås. Rødbeder skal nemlig have rigeligt med vand for at få den søde smag og sprødhed, ellers kan de godt risikere at blive bitre.

Rødbedefrø behøves ikke at forspire, så denne proces slipper du for. Dog kan det være en god idé at lægge frøene i vand dagen inden såning, så får rødbedefrøene nemlig lettere ved at spire. Rødbedefrø spirer hurtigt, 6 -7 dage, ved temperaturer på mellem 20 - 30 grader. Alt efter høstperioden, du ønsker, kan du så dine rødbedefrø på forskellige tidspunkter og dermed få en spredt høstperiode.

Rødbedefrø skal sås i en dybde på 1-2 cm i rækker med en rækkeafstand på 20 cm og en planteafstand på 8 cm. Rødbedefrøene skal placeres i sol/halvskygge, men tager heller ikke skade af en smule skygge, så længe der er rigeligt med vand. 

Pleje af rødbeder

Hvis jorden allerede er fugtig, er det ikke nødvendigt at vande. Men hvis jorden derimod er tør, er det vigtigt, at du får vandet, så rødbedefrøene får de bedste forudsætninger for at spire og vokse.

Det kan være nødvendigt at udtynde rødbederne, men det er egentligt meget nemt. Du skal bare plukke de største planter først, så de små rødbeder får plads til at vokse.

Høst af rødbeder

Høst af rødbeder afhænger af tidspunktet, du sår dine rødbedefrø på samt temperaturen. Det tager omtrent fire måneder fra såtidspunktet, før rødbederne kan høstes. Ønsker du små og nye rødbeder om sommeren, kan du høste disse inden. Men er det til rodfrugter i ovnen eller syltning i efteråret, så kan du med fordel vente til rødbederne vokser sig større.

Hvis du gerne vil forlænge rødbederne levetid, kan du lade dem stå i køkkenhaven indtil første gang med dagsfrost. Her skal du dog dække din køkkenhave med halm mod nattefrost. Det er lidt mere besværligt, men en mulighed, hvis du ønsker at have rødbederne lidt længere.

Køb dine økologiske rødbedefrø her.