Planter til vindueskarm
Frøviden

Planter du kan dyrke i din vindueskarm

Nov 15, 2023

Selvforsyning og grønne fingre behøver ikke at kræve en stor have eller masser af udendørsplads. Faktisk kan du begynde din egen lille samling af planter og urter i din vindueskarm. Dyrker du i vindueskarmen, kan det også give dig adgang til friske urter og grøntsager året rundt. I dette blogindlæg vil vi udforske nogle af de mest velegnede planter til vindueskarmen og dele tips til, hvordan du kan få succes med din egen mini-køkkenhave.

Basilikum

Basilikum er en af de mest populære urter, der kan dyrkes i vindueskarmen.  Basilikum trives bedst i godt drænet jord og med masser af sollys. Placer din basilikumplante tæt ved vinduet, hvor den kan få mindst 6 timer sollys om dagen. Sørg for at holde jorden let fugtig, men undgå at overvande den. Du kan plukke basilikumblade efter behov for at tilføje smag til dine retter. Pssst, vi anbefaler at prøve det på hjemmelavet pizza, det smager fantastisk. 

Purløg

Endnu en god krydderurt til vinduet er purløg, der er en nem og velsmagende krydderurt at dyrke på din vindueskarm. Den kræver ikke meget plads og kræver ikke den største vedligeholdelse. Purløg har en mild løgsmag og kan bruges til at krydre salater, omeletter og meget mere. Placer din purløgsplante et sted med masser af sollys, og sørg for at vand den regelmæssigt for at holde jorden jævnt fugtig.

Salvie

Salvie er en anden urt, der trives i vindueskarmen. Den har en kraftig smag og er perfekt til at tilføje dybde til dine retter. Salvie trives i godt drænet jord og foretrækker at tørre lidt ud mellem vandingerne. Sørg for at placere din salvieplante et sted med masser af sollys for at fremme dens vækst.

Cherrytomater

Hvis du drømmer om friske tomater, kan du overveje at dyrke cherrytomater i din vindueskarm. Cherrytomater trives i potter med god dræning og masser af sollys. Vælg en kompakt tomatvariant, der er velegnet til indendørs dyrkning, eks. vores Zuckertraube eller Cerise. Du skal støtte planterne med pinde eller bure, da tomater har en tendens til at vokse opad. Sørg for at vand dine cherrytomater regelmæssigt og sørge for, at de ikke tørrer ud.

Citronmelisse

Citronmelisse er en skøn krydderurt med en dejlig citrusduft og smag. Den trives i vindueskarmen og kan bruges til at tilføje smag til te, desserter og salater. Citronmelisse kræver masser af sollys for at trives, så sørg for at placere den tæt ved vinduet. Hold jorden jævnt fugtig, og beskær planten regelmæssigt for at fremme dens buskede vækst.

Chiliplanter

Hvis du elsker krydret mad, kan du overveje at dyrke dine egne chiliplanter i vindueskarmen. Der findes mange forskellige chili-sorter at vælge imellem, fra milde til ekstremt stærke. Chiliplanter kræver masser af sollys og varme for at trives, så sørg for at placere dem tæt ved vinduet. Vær opmærksom på, at chiliplanter kan være følsomme over for overvanding, så lad jorden tørre lidt ud mellem vandingerne. Derudover kan kulde fra vinduet også betyde, at spirene ikke kan vokse nok. Vi anbefaler derfor at dyrke dine chili frø fra marts til oktober for at sikre bedst mulig succes, afhængig af temperaturen de pågældende måneder. 

Sådan får du succes med vindueskarmens planter

For at få succes med at dyrke planter på din vindueskarm, har vi opstillet 4 grundlæggende tips til dig:

  1. Sollys: Placér dine planter tæt ved vinduet, hvor de kan få mindst 6 timer sollys om dagen. Brug eventuelt en lysvækstlampe, hvis din vindueskarm ikke får tilstrækkeligt med lys.

  2. God dræning: Sørg for, at dine potter har god dræning for at forhindre rodrot. Brug en blanding af pottemuld og perlite for at forbedre dræningen.

  3. Vanding: Hold øje med jordens fugtighed og vand dine planter regelmæssigt, men undgå at overvande dem. De fleste planter i vindueskarmen trives bedst med jævnt fugtig jord.

  4. Beskæring: Beskær dine planter regelmæssigt for at fremme sund vækst og forhindre dem i at blive for store.

Prøv selv at dyrke din egen minihave i vindueskarmen

Dyrkning af planter i vindueskarmen kan være en fornøjelig hobby, der giver dig mulighed for at høste friske urter og grøntsager året rundt. Uanset om du er nybegynder eller har erfaring med en vindueskarm-have, er der masser af muligheder for at dyrke sund og velsmagende mad lige fra din egen vindueskarm. Du kan udforske frø til din vindueskarm blandt vores sortiment af både grøntsagsfrø og krydderurtefrø - Så kan du nemt og hurtigt komme i gang med at dyrke dine egne økologiske frø!