Omplantning af planter - hvornår?
Frøviden

Omplantning af planter - hvornår?

May 07, 2024

Efter forspiring kan det være svært at vide, hvornår de forskellige små planter er klar til at blive flyttet til en større placering. I dette blogindlæg vil vi komme med nogle tommelfingerregler for at hjælpe dig med at bestemme, hvornår du bør omplante dine planter.

Hvorfor omplante?

Når dine planter har udviklet et par sæt blade og viser tegn på stærk vækst, er det et godt tidspunkt at overveje at omplante dem. Omplantes de ikke, kan du risikere, at væksten går i stå, da planterne mangler jord til de store rødder samt næring. Når du omplanter, bør dine små planter være sunde og robuste uden tegn på sygdom (eks. hvide eller gule pletter), da du ellers risikerer at transportere eventuelle sygdomme. 

Tilpasning til udendørs forhold:

Hvis du har dyrket dine planter indendørs eller i et drivhus, og vil rykke dem udendørs, skal du gradvist vænne dem til udendørs forhold, før du planter dem i haven. Når planter dyrkes indendørs eller i et beskyttet miljø som et drivhus, er de vant til mere stabile temperaturer og lysforhold. Du kan derfor placere dine små planter udenfor i kortere perioder hver dag og gradvist øge tiden over en uge eller to, inden de omplantes til at komme udendørs. 

Nogle huskeregler til, hvornår du kan omplante specifikke sorter:

Nedenfor har vi lavet en liste over de sorter, der oftest bør omplantes, så du kan kan tjekke, hvornår du bør omplante derhjemme:

  • Squash og agurker:  Squash og agurkeplanter kan omplantes, når de har udviklet to eller tre ægte blade og er omkring 10-15 centimeter høje. Vælg en placering i haven med fuld sol, eller udplant dem til dit drivhus.
  • Tomater: Tomatplanter bør omplantes, når de er omkring 15-20 centimeter høje. Sørg for at plante dem dybt, så de udvikler flere rødder langs stammen, da tomater foretrækker dette.
  • Peberfrugter: De små peberfrugtplanter kan omplantes, når de er blevet tilstrækkeligt store og har udviklet et par sæt blade. Dette sker typisk, når planterne er omkring 8-10 uger gamle.
  • Chili: Chiliplanter bør omplantes, når de er omkring 10-15 centimeter høje og har udviklet et stærkt rodsystem. Normalt sker dette cirka 6-8 uger efter såning, afhængigt af vækstbetingelserne og sorten af chili. 
  • Timian og krydderurter med mindre blade: Når dine krydderurter er blevet tilstrækkeligt store (10-15 cm) og ikke længere kan være i deres nuværende potte, så bør de omplantes, de væksten kan fortsætte. 
  • Basilikum: Basilikumplanter bør omplantes, når de har udviklet et par sæt blade. Dette sker normalt, når planterne er omkring 10-15 centimeter høje. En god huskeregel med basilikumplanter er, at de bør omplantes, når der kan ses tegn på, at de er blevet for store til deres nuværende potte.

Vi anbefaler altid at holde øje med dine omplantede planter og tilpasse omplantningstidspunktet efter behov. Ved at følge ovenstående huskeregler, kan du hjælpe dine små planter med at vokse optimalt i større potter, hvilket vil føre til en sund trivsel og god høst.