Såning af majs
Frøviden

Såning af majs - Kom godt i gang

Jun 21, 2022

Du kan så majs i køkkenhaven, og det er en skøn grøntsag at have lige ved hånden. Det kræver dog et større område i køkkenhaven, for at du kan dyrke majs. Men har du det, er det en forholdsvis nem grøntsag at dyrke.

Hvornår kan du så majs?

Du kan så majs frø direkte i køkkenhaven fra midten af maj. Det kræver, at jorden er 15 grader varm, for at majs frøene har de bedste forudsætninger for at spire, så tjek dette, inden du sår dine majs frø. De holder nemlig op med at vokse, hvis de udsættes for kulde. Derfor kan du også med fordel forspire majs frø i april.

Du kan nyde majs som grillede, kogte, i salater eller hvad du ellers kan finde af retter, hvor friske majs er et must.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår majs frø.

Sådan sår du majs

Majs kræver meget plads, men når det er sagt, så er det en forholdsvis nem grøntsag at have med at gøre, selvom der er lidt arbejde i starten. Men når du får smagt de friske, søde majs, så vil du næsten med garanti synes, at det har været arbejdet værd. 

For at give majs frøene de bedste forudsætninger for at spire kan du sætte dem i blød i 12-24 timer før såning. Majs frø er også frø, du med fordel kan forspire, inden jorden er varm nok til, at de kan komme på friland. Du kan begynde at forspire majs frø fra midt/slutningen af april, og så vil der gå cirka tre uger, før planterne er klar til at blive plantet ud i køkkenhaven.

Når du sår majs frø på friland, skal de sås med en sådybde på 1-2 cm, en rækkeafstand på 75 cm og en planteafstand på 20 cm.

Pleje af majs

Det er vigtigt, at du især i den første måned sørger for at fjerne ukrudt omkring majsplanterne, da majsplanterne ikke på dette tidspunkt er store nok til at konkurrere med ukrudtet. Majsplanterne har brug for vand, især i de tørre perioder, men også gødning, da planterne vokser hurtigt. Giv derfor majsplanterne gødning, når de er omkring 15 cm høje.

Høst

Spiretiden for majs frø er 7-14 dage, men du skal væbne dig med tålmodighed, før end du kan høste dem. Der går nemlig omkring 2,5 - 3 måneder fra du har sået dine majs frø, til du kan høste dem. Høster du inden, risikerer du nemlig, at majsene er uden smag.

Når trådene på majsen begynder at visne og ændre farve, kan du prøve at tage skrællen af en majskolbe og stikke en negl i. Det lyder måske underligt, men på den måde kan du se, om majskolben er klar til at blive plukket. Kommer der saft ud, er den nemlig klar. Du skal dog være opmærksom på, at bare fordi en af majskolberne på en majsplante er klar til at blive plukket, er det ikke sikkert, at alle majskolberne er modne. Så prøv dig frem.

Retter med majs

Mad med majs er en lækker og alsidig oplevelse, der tilføjer en unik smag og tekstur til mange retter. Majs kan være hovedingrediensen i forfriskende salater, som en cremet base i majssupper, eller som fyld i tacos og quesadillas. Grillede majskolber penslet med smør og krydderier er en favorit på sommergrillen, mens majschips og majspopcorn tilbyder knasende snacks til enhver lejlighed.


Den naturlige sødme i majs gør det til en fremragende ingrediens i både søde og krydrede retter. Majssirup bruges ofte som sødemiddel i bagværk og saucer. Majs er også en sund kilde til fiber og vitaminer, hvilket gør det til et nærende valg. Uanset om det er en simpel majssalat eller en gourmet-majspuré, er mad med majs en smagfuld måde at udforske kulinariske muligheder på.


Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit majs-projekt!


Køb dine økologiske majs frø her.