Findes der noget bedre end friske ærter direkte fra køkkenhaven? Næppe. Ærtefrø "Kelvedon Wonder" er en af vores mest populære og mest solgte økologiske frø. Derfor vil vi dele historien bag den populære ærtesort. Vi er nemlig ikke de eneste, der er vilde med denne ærtesort.
Hvor stammer Kelvedon Wonder fra?
“Kelvedon Wonder” er en gammel britisk marvært fra 1938. Marvært er egentlig bare den ært, der i dag kendes som grønne ærter, hvor det kun er ærterne, der kan bruges og ikke skraldet. “Kelvedon Wonder” blev fremavlet første gang af frøproducenten E. W. Deal & Sons, der blev kendte for at fremavle denne ærtesort. Sorten “Kelvedon Wonder” er opkaldt efter byen Kelvedon i England, som ligger tæt på byen Inworth, hvor frøsorten blev dyrket første gang. Selvom det er mange år siden, at frøsorten blev fremavlet, er det stadig en af de mest populære ærtesorter i England, men faktisk også i mange andre lande.
Hvorfor er “Kelvedon Wonder” så populær en ærtesort?
Ærtefrø er noget af det nemmeste at dyrke. Hjemmedyrkede ærter har en fantastisk smag og bliver derfor også hurtigt et must i køkkenhaven. “Kelvedon Wonder” har en sød og frisk smag, som er noget af det, der gør den så populær. Faktisk er ærtesorten så populær, at den er blevet tildelt RHS Award of Garden Merit af det engelske haveselskab. Der må altså være noget om snakken.
Guide til såning
Ærtefrø er nemme at dyrke, hvilket gør, at både børn og voksne kan være med. Start med at sætte ærtefrøene i blød natten over i lunkent vand, dog i mindre end 12 timer. Det giver de bedste forudsætninger for spiring. Læg derefter ærtefrøene i et vådt viskestykke, indtil de begynder at spire. Derefter plantes de ud i køkkenhaven.
Forspiring: februar
Omplantning: marts
Såning udendørs: marts - april
Høst: juni - juli
Hurtige fakta om ærtefrø “Kelvedon Wonder”:
Sådybde: 5-8 cm
Planteafstand: 50x5 cm
Position: sol
Plantehøjde: 60-80 cm
Tip: Rækkeafstanden på 50 cm kan måske lyde af meget. Du kan dog med fordel plante hurtigt voksende grøntsager i pladsen mellem ærteplanterne, når de stadig er små. Vælg eksempelvis spinat eller radiser, som høstes inden ærterne.
Du kan med fordel også så ærtefrø løbende, så du har ærter til hele sommerperioden og til en masse gode salater eller som sunde snacks.
Blogindlæg om såning af ærtefrø
Vil du gerne igang med selv at dyrke ærtefrø, så har vi lavet et blogindlæg om, hvordan du bedst sår ærtefrø. Her kommer vi ind på såning, pleje og høst, så du er bedst mulig klædt på til selv at dyrke ærtefrø i køkkenhaven.
Du kan læse blogindlægget om såning af ærtefrø her.
Så er der kun tilbage at sige: Held og lykke med dit næste frø-projekt.
Køb økologiske ærtefrø her.