Hvad kan man dyrke i drivhus
Frøviden

Hvad kan man dyrke i drivhus?

Oct 03, 2023

Selvforsyning og havearbejde har aldrig været mere populært end nu, og et drivhus kan være den ultimative investering for dig, der ønsker at dyrke sine egne friske grøntsager og urter året rundt. Men hvad kan du egentlig dyrke i dit drivhus? Vi har undersøgt de bedste planter og afgrøder til drivhuset og samlet nogle nyttige tips til at få mest muligt ud af dit drivhus.

Tomater - En storfavorit

Forspiring kan startes i: Marts

Tomater er uden tvivl en af de mest populære afgrøder at dyrke i drivhuset. De trives i det varme, beskyttede miljø og giver som regel en god og rig høst. Der findes utallige forskellige tomatvarianter at vælge imellem, lige fra saftige cherrytomater til store bøf-tomater. Du kan også eksperimentere med forskellige farver og smagsnuancer.

En vigtig ting at huske, når du dyrker tomater i drivhuset, er at sørge for støtte til planterne, da de ofte bliver tunge, når frugterne modnes. Du kan bruge tomatbure, træstokke eller snore til at støtte planterne og deres frugter. Du finder vores udvalg af tomat frø lige her

Agurker - En frisk favorit

Forspiring kan startes i: April

Agurker er en anden fantastisk afgrøde til dit drivhus. De kræver varme og god vandforsyning, og i et drivhus kan du skabe de ideelle betingelser for dem. For at få de bedste resultater, kan du træne agurkeplanterne til at vokse op ad et gitter eller en snor. Dette giver dem plads til at vokse opad og sparer plads i dit drivhus. Sørg også for at beskære overdrevne blade for at give mere plads og luft til frugtudvikling. Du kan finde vores sortiment af agurkefrø her

Peberfrugter - En farverig tilføjelse

Forspiring kan startes i: Marts

Peberfrugter trives også i drivhusets miljø. De kommer i forskellige farver og smagsvarianter, fra søde røde peberfrugter til krydrede chili. Peberfrugter er ikke kun lækre, men de tilføjer også en farverig skønhed til dit drivhus.

For at få succes med peberfrugter i drivhuset er det vigtigt at sørge for, at planterne modtager tilstrækkeligt med sollys og varme. Vær opmærksom på temperaturudsving, da peberfrugter foretrækker stabile forhold. Gødning og regelmæssig vanding er også afgørende for en sund vækst. Hvis du elsker smagen af peberfrugter kan du udforske vores udvalg af peberfrugt frø her.

Chili - En eksotisk favorit

Forspiring kan startes i: Februar / marts

Hvis du ønsker at tilføje en eksotisk touch til din drivhushave, så prøv at dyrke dine egne chiliplanter. Chiliplanter trives typisk i drivhusmiljøer, uanset om de er plantet i kapillærkasser eller i krukker. Optimalt set bør temperaturen i drivhuset ligge omkring 20-25 grader celsius konstant, da chilier trives bedst ved denne temperatur. Når du planter chiliplanter i dit drivhus, er det afgørende at sikre, at temperaturen ikke falder for meget, da det kan påvirke deres vækst negativt.

For at opnå sunde og frodige chiliplanter er det vigtigt, at de har rigeligt med blade. En nyttig teknik er at fjerne de første blomster, der vises på planten. Dette forhindrer, at planten bruger for mange ressourcer på at producere chili i de tidlige stadier og i stedet fokuserer på at udvikle et stærkt bladapparat. Du finder vores udvalg af forskellige chili frø her. 

Salat og urter - Friskhed hele året

De fleste urter kan forspires fra: Februar / marts

Salat kan forspires fra: Marts

Udover at dyrke frugt og grøntsager, kan du også udnytte dit drivhus til at dyrke frisk salat og urter året rundt. Salatblade som spinat, rucola og romainesalat trives i de kølige forhold, som drivhuset kan tilbyde om vinteren. Er salat en af dine favoritter kan du udforske vores brede udvalg her

Urter som basilikum, mynte, timian og koriander kan også dyrkes med succes i drivhuset. De vil give dig smagfulde krydderier til dine måltider, uanset årstiden. Du finder hele vores udvalg af frø til krydderurter her

Andre muligheder

Udover de nævnte afgrøder er der mange andre planter, du kan eksperimentere med i dit drivhus. Andre afgrøder der trives i drivhuset er eksempelvis radiser, auberginer eller forskellige frugter. 

Det er vigtigt at huske, at forskellige planter har forskellige krav til vand, næring og temperatur. Derfor er det en god idé at undersøge de specifikke behov for de planter, du ønsker at dyrke i dit drivhus.

Tips til succes med dit drivhus:

Drivhuse er især velegnede til planter, der foretrækker et varmt klima, og derfor er det ofte de planter, der måske ikke ville kunne overleve udendørs, som du beslutter dig for at dyrke i drivhuset. Vi vil gerne give dig 5 tips til drivhusdyrkning, så du nemt kan komme i gang:

  1. God ventilation: Sørg for tilstrækkelig ventilation i dit drivhus for at undgå overophedning, skadedyrsproblemer og svampesygdomme.

  2. Regelmæssig vedligeholdelse: Hold øje med planterne for skadedyr og sygdomme, og fjern eventuelle inficerede planter for at forhindre spredning i drivhuset.

  3. Rigtig vanding: Overvåg vandstanden omhyggeligt og undgå at overvande eller undervande planterne. Brug en vandingsmetode, der passer til den specifikke plante.

  4. Gødning: Sørg for at forsyne dine planter med den nødvendige næring ved hjælp af passende gødning. Følg anbefalingerne for den pågældende plante.

  5. Fleksibel indretning: Overvej at bruge hylder, borde eller hængende potter for at maksimere pladsen i dit drivhus. På denne måde er der også plads til at dyrke endnu flere lækre afgrøder. 

Overvejer du at investere i et drivhus? Du vil ikke fortryde det!

I sidste ende er dit drivhus en investering i friskhed og selvstændighed. Ved at vælge de rigtige planter og give dem de bedste betingelser kan du høste en rig høst året rundt og nyde friske, hjemmedyrkede råvarer til dine måltider. Så tag fat i handskerne og kast dig ud i at dyrke din egen drivhushave. Husk at du kan finde trin-for-trin vejledninger til såning af forskellige afgrøder i vores andre blogindlæg.