Frøviden

Opbevaring af frø

Opbevaring af frø - Bland Selv Frø

Måske er du blevet rigtig glad for høsten fra en specifik plante, og nu ønsker du at dyrke nøjagtig samme sort igen næste år. Den gode nyhed er, at du sagtens kan gemme frø fra din plante og bruge dem igen i næste sæson, så længe de opbevares rigtigt. I dette blogindlæg vil vi gøre dig klogere på, hvordan du bedst muligt opbevarer dine frø. 

Hvorfor opbevare frø?

Mange vælger også at udveksle frø, hvis de har haft succes med en specifik plantesort. Vi anbefaler derfor, at du noterer navnet på den frøsort, som du har sået i haven. For at kunne plante dine favoritter igen, er det afgørende at opbevare frøene korrekt, så de forbliver livskraftige og klar til at spire, når foråret kommer. 

Frøets livscyklus

Før vi dykker ned i nedenstående opbevaringsteknikker, er det vigtigt at forstå, hvordan frø fungerer. Frø indeholder alt, hvad en ny plante behøver for at spire og vokse. Men for at bevare deres livskraftige egenskaber er det nødvendigt at opbevare dem korrekt. Når et frø er placeret i jorden, suger det vand til sig, så det kan spire. Efterfølgende venter frøet blot på, at jorden bliver varm nok til, at det kan vokse sig til frodige spirer. 

Første trin: Høst rigtigt

Opbevaring af frøene begynder allerede, når du høster dem. Det er vigtigt at vælge sunde og modne frugter og grøntsager til frøhøst, så du ikke opbevarer dårlige frø. Undgå at bruge frø fra planter, der viser tegn på sygdom eller svaghed. Frø fra de sundeste planter har også den bedste chance for at overleve opbevaringsprocessen til næste sæson. 

Andet trin: Rensning og tørring

Når du har høstet frøene, er det vigtigt at rense dem for eventuel plantemateriale og tørre dem grundigt. Plantemateriale kan indeholde fugt, som kan føre til skimmel og forringelse af frøene under opbevaring. Brug en finmasket si eller et klæde til at fjerne plantemateriale, og lad derefter frøene tørre fuldstændigt. Dette kan tage nogle dage, afhængigt af frøtypen.

Trejde trin: Valg af beholder

Valget af opbevaringsbeholder er afgørende for frøenes langsigtede overlevelse. Her er nogle muligheder at overveje, når du skal opbevare dine frø:

Papirposer:

Papirposer tillader frøene at ånde og reducerer risikoen for skimmel. Fold toppen af posen et par gange, og skriv tydeligt frøets navn og høstdato på forsiden.

Glasbeholdere:

Glasbeholdere med tætsluttende låg kan også være effektive til at opbevare dine frø. Sørg for, at glasset er helt rent og tørt, før du tilsætter frøene.

Tørrerør:

Nogle foretrækker at opbevare deres frø i tørre glasrør eller plastikrør. Disse rør kan forsegles tæt, hvilket hjælper med at holde fugt ude.

Kuverter:

Specielle frøkuverter er designet til opbevaring af frø. De er normalt lavet af papir og har en beskyttende belægning for at forhindre fugtindtrængning.

Gode tips til opbevaring af frø

  • Korrekt temperatur og fugtighed: Opbevaringstemperatur og fugtighed er afgørende faktorer. Frø opbevares bedst ved en kølig og tør temperatur. Ideelt set skal opbevaringsstedet have en temperatur mellem 5-10°C og en relativ fugtighed på omkring 40-50%. Dette vil hjælpe med at forhindre skimmel og forringelse af frøene.

  • Lysforhold: Frø skal opbevares væk fra direkte sollys, da UV-stråler kan beskadige frøene over tid. Opbevar dem i et mørkt eller dæmpet område for at beskytte deres kraft.

  • Regelmæssig kontrol: Selvom du har opbevaret dine frø korrekt, er det en god idé at kontrollere dem med jævne mellemrum. Hvert halve år kan du udføre en spiretest for at sikre, at frøene stadig er livskraftige. Dette kan spare dig for skuffelser, når du begynder at plante dem.

Gem dine frø til næste sæson og dyrk dine favoritter igen

Opbevaring af dine frø hjælper med at bevare mangfoldigheden i din have og for at sikre en vellykket høst i næste sæson. Ved at følge ovenstående trin og vælge de rigtige opbevaringsmetoder kan du bevare frøenes livskraft og se frem til at dyrke dine favoritter i årene fremover. Husk at notere høstdatoen og frøtypen på dine opbevaringsbeholdere, så du kan holde styr på din samling og nemt finde de frø, du ønsker at plante. Gå på opdagelse blandt vores udvalg af økologiske frø her. 

Tidligere
Hvad kan man dyrke i drivhus?
Næste
Skadedyr i planter