Økologiske bønner
Frøviden

Hvordan sår man bønner?

Sep 07, 2022

Bønner er fantastiske, nemme at dyrke, og så er de oven i købet rige på protein. Bedre bliver det da ikke!

Du kan så bønner direkte i køkkenhaven i maj-juli, da jordtemperaturen skal være over 10 grader, for at du får de bedste forudsætninger for, at dine bønnefrø vil spire. Er jorden ikke varm nok, kan du risikere, at bønnefrøene slet ikke begynder at spire.

Hvis du vil være sikker på, at jorden er varm nok, også om natten, kan du med fordel bruge et jordtermometer til at finde ud af, om jorden er varm nok.

Bønner er fantastiske som supplement til en masse retter eller i en skøn bønnesalat. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan spise bønnerne rå, men at de skal koges inden brug.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår bønner.

Sådan sår du dine bønnefrø

Når du sår bønnefrø i køkkenhaven, skal frøene have en sådybde på 2-3 cm, en rækkeafstand på 45 cm og en planteafstand på 10 cm. Når du sår bønnefrø, er det vigtigt, at du sår frøene dybt nok, da de godt kan krybe en smule opad under spiringsprocessen. Desuden vil bønneplanten have større risiko for at knække, hvis rødderne er på tæt på jordens overflade.

Hvis du er utålmodig, kan du forspire dine bønnefrø, inden de plantes ud i køkkenhaven. Det kan du med fordel gøre i starten af maj. Når bønnerne først er spirrede, klarer de sig fint i køkkenhaven, selvom temperaturen måske daler en smule. Vi har lavet et blogindlæg, der hjælper dig godt på vej. Du kan læse meget mere om forspiring, og om hvordan du bedst kommer i gang med at så frø her

Pleje af bønner

Det er vigtigt, at du sørger for, at dine bønneplanter står i sollys, der trives de nemlig bedst. Modsat de fleste andre afgrøder i køkkenhaven, så behøves bønner ikke meget gødning. De er nemlig kvælstoffikserende, hvilket betyder, at de samler kvælstof i jorden modsat de fleste andre afgrøder, der kræver meget gødning for at kunne spire og vokse.

Bønner har brug for rigeligt med vand.  Da bønner dyrkes over sommeren, vil vandet omkring bønneplanterne hurtigt fordampe, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at gennemvande jorden, når du ser, at den tørrer ud.

Høst af bønner

Du kan høste dine bønner fra juli-oktober alt efter, hvornår du har sået dine bønnefrø. Bønneplanterne skal være cirka 40-60 cm høje, for at du kan høste dem.

Når du dyrker bønner vil du får et stort udbytte, ofte større end du kan nå at spise. Derfor anbefaler vi, at du blancherer dine bønner i kogende vand og putter dem i fryseren. På dem måde kan du nyde dine bønner i løbet af vinteren også.

Hvis du ønsker et stort udbytte, skal du plukke bønnerne cirka være 3-5 dag i den størrelse, du ønsker. Hvis bønnerne bliver siddende og vokser sig store, kan du risikere, at planten går i stå.

Mad med bønner

Bønner er en alsidig ingrediens, der kan bruges til at tilberede en lang række lækre retter. Du kan lave klassiske retter som bønnesuppe med grøntsager eller chili con carne med bønner. Bønner tilføjer også smag og næring til salater, hvor de bidrager med tekstur og proteiner. En populær ret er også bønnepasta, hvor bønner males til mel og bruges til at lave sundere versioner af pasta og brød. Mulighederne er næsten uendelige, når det kommer til at lave velsmagende retter med bønner.

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit bønne-projekt!


Køb dine økologiske bønnefrø her.