Frøviden

Lav din egen køkkenhave - Køkkenhaven for nybegyndere

Lav din egen køkkenhave - Køkkenhaven for nybegyndere - Bland Selv Frø

Vil du gerne i gang med at dyrke grøntsager i køkkenhaven, men har tabt overblikket? Måske det er for uoverskueligt at begynde på projekt køkkenhave og finde ud af, hvordan køkkenhaven skal indrettes og hvilke afgrøder, du skal dyrke? Bare rolig, vi hjælper dig på vej. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du bedst laver din egen køkkenhaven.

Der er flere forskellige ting, du skal tage stilling til, hvis du skal have grønne fingre og være en køkkenhave-mester. 

Placeringen af køkkenhaven

Det er vigtigt, at du gør dig nogle tanker om placeringen af din køkkenhave. Grøntsager elsker sol, så du skal først og fremmest finde et sted i din have med rigelig med sol. Det er også vigtigt, at du ikke placerer køkkenhaven for tæt på træer og buske, da de skygger på din køkkenhave og kan “stjæle” grøntsagernes næringsstoffer.

Køkkenhave eller højbed

Du skal også gøre dig nogle tanker om, hvorvidt du ønsker en køkkenhave i jorden, som den er, eller om du mere er til højbede.

Der er fordele og ulemper ved begge dele, så det handler om at vælge det, der passer bedst til dine ønsker og behov. Grøntsagerne bliver de samme, men måske du synes bedre om højbede end en køkkenhave i jordhøjde. Har du dårlig jord, anbefaler vi dog også, at du får etableret højbede.

Jordtype

Det er forskelligt fra plante til plante, hvilken slags jord de foretrækker og hvor meget gødning, der er brug for. Grøntsager trives dog bedst i leret og veldrænet jord, så har du det i haven, så er du godt på vej.

Frost

Det er de færreste grøntsager, der tåler frostgrader, så vær opmærksom på, hvornår frosten træder ind - også om natten. Du kan altid tjekke frostdage hos DMI og så planlægge din såning/høst af grøntsager ud fra det.

Haveredskaber

Når du skal i gang med køkkenhaven, er haveredskaber uundværlige. De vigtigste er: en spade, planteskovl og haveslange. Hos Bland Selv Frø har vi samlet et sæt med tre haveredskaber til kun 50 kr. Sættet består af to planteskovle, en smal og en bred, samt en planterive. Sættet er et super godt begyndersæt for dig, der lige er startet på køkkenhaven.

Planteskilte

Hvis du har svært ved at huske, hvad du har sået hvor, så er planteskilte i bambus løsningen. Med planteskilte kan du nemt holde styr på, hvilke frø du har plantet hvor, og med planteskilte i bambus får du en overflade, der er super god at skrive på.

Hvilke planter skal jeg så i køkkenhaven?

Det næste store spørgsmål bliver så, hvad du skal så i køkkenhaven. Det kan være svært at svare på, men vores råd er, at du bare skal springe ud i det. Vi har lavet en guide til, hvordan du bedst kommer i gang med køkkenhaven.

Du kan samtidigt finde inspiration til, hvilke frø du som førstegangsgartner skal så i din køkkenhave.

 

Nu er der vist kun tilbage at sige - held og lykke med køkkenhaven.

Du kan finde vores brede udvalg af økologiske grøntsagsfrø her.

Tidligere
Hvordan sår man bønner?
Næste
Såning af broccoli - Sådan gør du