Frøviden

Dyrkning af agurker

Dyrkning af agurker - Bland Selv Frø

Hvordan dyrker man agurker? 

Har du en drøm om at dyrke dine egne agurker? Det forstår vi godt. Der er noget fantastisk ved hjemmedyrkede agurker, som oftest ikke ser ens ud. 

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du sår agurkefrø og efterfølgende udplanter dem.

Hvornår planter man agurker?

Det optimale er at forspire dine agurkefrø i midten af april, så de kan blive udplantet i maj i drivhuset eller på friland. Som ved tomater kræver agurker meget sollys og varme, så det mest optimale er at udplante dem i drivhus. Det vigtigste når du planter agurkefrø er at sikre, at der ikke længere er nattefrost. Det er både gældende for dyrkning af agurker på friland og i drivhus.

Når frøene er forspiret, og temperaturen i jorden er omkring 18 grader, og der ikke er risiko for nattefrost, kan du udplante agurkeplanterne.

Forspring af agurkefrø

Eftersom dyrkningen af agurker kræver meget sollys og varme, anbefaler vi at forspire agurkefrøene indendørs, inden de udplantes i drivhus eller på friland. Det kan enten gøres i potter eller i en spirebakke, der er egnet til formålet.

Fra begyndelsen af april kan du optimalt forspire dine agurkefrø. Det gør du ved at fylde dine potter eller spirebakker med jord. Du kan sagtens så 3 frø i en potte, men i en spirebakke anbefaler vi, at du nøjes med at så agurkefrøene enkeltvis.

Potterne eller spirebakken skal sættes et lunt sted med omkring 22-25 grader. For at få det bedste udbytte kan du med fordel dække med plast, indtil agurkefrøene begynder at spire. Det sker ofte allerede efter 3 dage. 

Hvis der spirer flere planter i potterne, skal du plante dem om i en anden potte, så de små spirer har hver sin potte, der giver de bedste forhold for, at de kan vokse.

Stil de spirende planter i en vindueskarm med en masse sollys og varme. Planterne er klar til at blive plantet ud, når de har mindst 3 blade. Der vil ofte gå 4-5 uger fra forspiring til udplantning, alt efter dyrkningsforholdene. 

Udplantning af agurker

Når der ikke længere er risiko for nattefrost, er temperaturen blevet en del varmere, så kan du med fordel udplante dine agurkeplanter.

Hvis du vil udplante i drivhuset, er det maj måned, der er optimal. Det kan enten være i en plantesæk, kapillærkasse eller i jorden, alt efter hvad du har.

Ønsker du at udplante agurkeplanterne på friland er det optimalt i juni/juli, hvor der er højere temperaturer og generelt mere solskin.

Gældende for både drivhus og friland anbefaler vi, at du sætter de små agurkeplanter i en dybde på 2,5 - 3cm. Der skal være en afstand på cirka 150 cm mellem hver plante og cirka 40 cm mellem rækkerne.

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit agurke-projekt!

Køb økologiske agurkefrø her.

Tidligere
Tallerkensmækker - Såning af tallerkensmækker frø
Næste
Såning af morgenfruer - Sådan gør du