Hvordan sår man løg
Frøviden

Hvordan sår man løg?

Jul 13, 2022

Måske du slet ikke har tænkt over, at du kan dyrke løg i køkkenhaven, men det er faktisk noget af det nemmeste, du kan dyrke. Godt nok er løg ikke den mest eksotiske grøntsag, man kan dyrke, men løg er stadig uundværlig i køkkenet, uanset om du vil lave traditionelle frikadeller, tzatziki eller noget helt tredje.

Du kan så løgfrø direkte i køkkenhaven i april eller forspire løgfrøene allerede i marts for at give løgene de bedste forudsætninger for at spire. Du kan nyde løgene om efteråret, inden kulden og frosten indtræder. Løg er en fantastisk grøntsag og bliver hurtig uundværlig i køkkenhaven. 

Kender du det med, at du aldrig får spist alle de løg, du har købt, inden de bliver dårlige? Det slipper du for med hjemmedyrkede løg. Her er det så nemt, at du bare høster de løg, du skal bruge den dag.

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge løg til. Løg er for de fleste en basisvare i køkkenet og bliver brugt i de fleste retter til at give smag. Selvom du ikke kan nyde løg rå, som du kan med eksempelvis ærter, så er løg bestemt pladsen i køkkenhaven værd.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår løgfrø.

Sådan sår du løg

Hvis du sår løgfrøene direkte på friland, skal du helst så dem i rækker. Når du sår løgfrø i køkkenhaven, skal du så dem med en sådybde på 1 cm, en rækkeafstand på 40 cm og en planteafstand på 50 cm. Løgfrøene vil begynde at spire, når jordtemperaturen bliver omkring 4°C. Du skal dog væbne dig med tålmodighed, da spiringen sagtens kan tage flere uger. 

Pleje af løg

Udover at løgfrøene skal stå solrigt, så er vand altafgørende for spiringen. Jorden må aldrig blive helt tør, da løgenes rødder ikke når særligt langt ned, og dermed har det betydning for udbyttet, du får i sidste ende. Hvis du sørger for at holde jorden fugtig, kan du også sætte løgene lidt dybere, så minimerer du nemlig risikoen for, at ubudne gæster som solsorte og gråspurve hiver dem op af jorden.

​​Høst af løg

Du kan se på løgene, hvornår de er klar til høst. Det er de, når løgtoppen lægger sig ned. På det tidspunkt sidder løgene også meget løse i jorden, så de er nemmere at hive op af jorden. Når løgtoppen har lagt sig ned, er farven på den stadig grøn, og mange tror, at de skal vente til, at toppen er visnet. Det skal du ikke. Løgene bliver godt nok større af, at du venter, men løgene holder sig markant dårligere.

Når du har høstet dine løg, skal de tørres med toppen på. De skal hænges op i bundter, og du kan tørre dem i eksempelvis carporten, under et halvtag eller hvor du lige har plads, bare der er god ventilation.

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit løg-projekt

Køb dine økologiske løgfrø her.