Frøviden

Såning af fennikel - Kom godt i gang

Såning af fennikel - Kom godt i gang - Bland Selv Frø

Fennikel skiller vandene med sin smag af lakrids/anis, men er du vild med fennikel, så prøv at give dig i kast med dit eget fennikel-projekt. Vi vil våge at påstå, at hjemmedyrket fennikel smager bedre.

Det er ikke kun selve “knolden”, du kan bruge i madlavningen. Toppen af fennikel kan du også med fordel bruge, enten som pynt eller som krydderurt. Toppen af fenniklen kan ved første øjekast godt ligne dild, men smagen er helt anderledes.

Du kan så fennikel både i drivhus og i køkkenhaven. Uanset, hvor du vælger at så dine økologiske fennikelfrø, så skal de forspire i april, så du skaber de bedste forudsætninger for at få lækre fennikel.

Fennikel er med sin karakteristiske smag perfekt stegt på panden med en masse krydderier. Du kan også prøve noget nyt og tilføje fennikel til en pastaret for at give den ekstra smag.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår fennikel.

Sådan sår du fennikel

Fennikel skal forspire allerede i april. Ønsker du at dyrke fennikel i drivhus, skal du omplante dem i maj, hvor perioden for omplantning i køkkenhaven er fra maj - juli. Vi har lavet et blogindlæg, hvor du kan læse meget mere om forspiring, og hvordan du bedst kommer i gang med at så økologiske frø.

Når du sår fennikelfrø, skal de have en sådybde på 1 cm, en rækkeafstand på 20 cm og en planteafstand på 40 cm. Du kan godt så de små fennikelspirer tættere end det, så skal du dog bare være forberedt på, at du skal tynde ud i dem løbende. Sørg for at omplante dine fennikelspirer et solrigt sted, da afgrøden kræver masser af sol for at vokse.

Pleje af fennikel

Fennikel er ret krævende, hvad angår pleje. Du skal nemlig sørge for, at jorden omkring fennikel altid er fugtigt. Hvis du ikke giver dine fennikler nok vand, kan du risikere, at de går i blomst og ikke udvikler sine knolde. Lige hvad angår fennikel, kan man næsten håbe på en regnfuld sommer, for så slipper du for at rende rundt med vandkanden. Du skal også være opmærksom på ukrudt mellem fennikelskudene og sørge for at fjerne det regelmæssigt.

Du skal dog også hyppe din fennikel. Det betyder, at når knoldene på fenniklerne begynder at vokse, skal du sørge for, at omtrent halvdelen af knolden er dækket af jord. Det skal du, fordi det er med til at sikre den hvide knold og den sprødhed, som man forbinder med fennikelknolde.

Høst af fennikel

Når du omplanter dine fennikelspirer i maj-juli, vil høstperioden typisk være fra juli-september i drivhus og fra juli-oktober i køkkenhaven. Du kan dog også sagtens spise de mindre fennikelblade. Gør du det, får du en større fennikel-høst, da fennikel-planten vil skyde mere.

Du kan faktisk høste fennikel, når du er tilfreds med størrelsen. På den måde undgår du også at have fennikel, du ikke bruger, da du løbende kan høste dem. Du skal dog høste dine fennikel, inden der kommer hård frost.

Retter med fennikel

Fennikel kan tilberedes på forskellige måder og er en alsidig ingrediens, der passer til både salte og søde retter.

I middelhavskøkkenet er fennikel en populær ingrediens i salater, især når den er skåret tyndt og blandet med olivenolie, citronsaft og parmesan. Den kan også grilles eller bages i ovnen for en karamelliseret, sød smag, der passer perfekt til fisk og kylling.

Fennikelfrø bruges som krydderi i forskellige retter og giver en anissmag. Supper og saucer får ekstra dybde med fennikel, og den kan tilføjes i risotto for en subtil smagsforbedring. Til dessert kan du lave fennikel- og appelsinsalat med honning for en forfriskende afslutning på måltidet. Fennikel er en spændende ingrediens, der forbedrer madlavningen med sin unikke smag og alsidighed.

 

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit fennikel-projekt


Køb dine økologiske fennikelfrø her.

Tidligere
Sådan sår du skorzonerrod
Næste
Såning af græskar - Sådan gør du