Frøviden

Hvordan sår man økologiske majs?

Jun 21, 2022

Hvordan sår man økologiske majs?

Såning af økologiske majs

Du kan så majs i køkkenhaven, og det er en skøn grøntsag at have lige ved hånden. Det kræver dog et større område i køkkenhaven, for at du kan dyrke majs. Men har du det, er det en forholdsvis nem grøntsag at dyrke.

Du kan så majsfrø direkte i køkkenhaven fra midten af maj. Det kræver, at jorden er 15 grader varm, for at majsfrøene har de bedste forudsætninger for at spire, så tjek dette, inden du sår dine majsfrø. De holder nemlig op med at vokse, hvis de udsættes for kulde. Derfor kan du også med fordel forspire majsfrø i april.

Du kan nyde majs som grillede, kogte, i salater eller hvad du ellers kan finde af retter, hvor friske majs er et must.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår majsfrø.


Sådan sår du majs

Majs kræver meget plads, men når det er sagt, så er det en forholdsvis nem grøntsag at have med at gøre, selvom der er lidt arbejde i starten. Men når du får smagt de friske, søde majs, så vil du næsten med garanti synes, at det har været arbejdet værd. 

For at give majsfrøene de bedste forudsætninger for at spire kan du sætte dem i blød i 12-24 timer før såning. Majsfrø er også frø, du med fordel kan forspire, inden jorden er varm nok til, at de kan komme på friland. Du kan begynde at forspire majsfrø fra midt/slutningen af april, og så vil der gå cirka tre uger, før planterne er klar til at blive plantet ud i køkkenhaven.

Når du sår majsfrø på friland, skal de sås med en sådybde på 1-2 cm, en rækkeafstand på 75 cm og en planteafstand på 20 cm.

 

Pleje af majs

Det er vigtigt, at du især i den første måned sørger for at fjerne ukrudt omkring majsplanterne, da majsplanterne ikke på dette tidspunkt er store nok til at konkurrere med ukrudtet. Majsplanterne har brug for vand, især i de tørre perioder, men også gødning, da planterne vokser hurtigt. Giv derfor majsplanterne gødning, når de er omkring 15 cm høje.


Høst

Spiretiden for majsfrø er 7-14 dage, men du skal væbne dig med tålmodighed, før end du kan høste dem. Der går nemlig omkring 2,5 - 3 måneder fra du har sået dine majsfrø, til du kan høste dem. Høster du inden, risikerer du nemlig, at majsene er uden smag.

Når trådene på majsen begynder at visne og ændre farve, kan du prøve at tage skrællen af en majskolbe og stikke en negl i. Det lyder måske underligt, men på den måde kan du se, om majskolben er klar til at blive plukket. Kommer der saft ud, er den nemlig klar. Du skal dog være opmærksom på, at bare fordi en af majskolberne på en majsplante er klar til at blive plukket, er det ikke sikkert, at alle majskolberne er modne. Så prøv dig frem.


Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit majs-projekt


Køb dine økologiske majsfrø her.