Så basilikum
Frøviden

Så basilikum - Guide til såning af basilikum

Apr 05, 2022

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvordan du dyrker og plejer basilikum, en af de mest elskede krydderurter i verden. Basilikum er kendt for sin vidunderlige duft og smag, og det er en uundværlig ingrediens i mange friske madretter. Vi vil guide dig trin for trin gennem processen, så du kan dyrke din egen friske basilikum derhjemme.

Hvorfor dyrke basilikum?

Inden vi går i dybden med, hvordan du dyrker din basilikum, lad os først se på nogle gode grunde til at inkludere denne vidunderlige krydderurt i din have:
  • Fantastisk smag: Basilikum har en intens duft og smag, der kan give smag til enhver ret. Det er uundværligt i italienske retter som pesto og caprese-salat.

  • Næringsrig: Basilikum er også rig på antioxidanter og næringsstoffer som vitamin K, vitamin A og magnesium, der kan gavne din sundhed.

  • Let at dyrke: Basilikum er en af de lettere krydderurter at dyrke, hvilket gør den ideel for både begyndere og erfarne havefolk.

Sådan sår du basilikum frø:

Nu hvor du har læst om fordelene ved at dyrke basilikum, lad os gå igennem trinene for at så den med succes.

Materialer, du får brug for:

  • Basilikum frø - Bliv inspireret og udforsk vores udvalg af basilikum frø her
  • Frisk såjord
  • Potter eller plantecontainere
  • Plastfilm eller en klar plastpose - Du kan også bruge vores minidrivhuse, som kan bruges indendørs og på samme tid giver effekten fra drivhuse. Find dem lige her

Trin 1: Forberedelse af jord og potter:

Start med at fylde dine potter eller plantecontainere med frisk såjord. Basilikum trives i godt drænet jord, så sørg for, at din jord er løs og veldrænet.

Trin 2: Så frøene:

Du kan begynde at forspire dine basilikum frø indendørs i april måned. Så basilikum frøene med en dybde på ca. 0,5 cm. Du kan plante flere frø i samme potte, men sørg for, at de ikke er for tæt sammen, da basilikumplanterne vil vokse og konkurrere om plads.

Trin 3: Dæk frøene:

Dæk frøene let med et tyndt lag jord, og tryk forsigtigt ned for at sikre god kontakt mellem frøene og jorden.

Trin 4: Vand og dækning:

Vand forsigtigt jorden, så den er godt fugtig, men ikke gennemblødt. Dæk spirerne i minidrivhuset eller dæk potten med plastfilm eller en klar plastpose for at skabe et drivhusmiljø. Dette hjælper med at opretholde fugtigheden og temperaturen omkring frøene.

Trin 5: Placering og belysning:

Placer dine potter eller containere på et lyst sted med indirekte sollys. Basilikumplanter kan lide at modtage lys, men undgå direkte sollys i de tidlige stadier, da det kan overophede og beskadige dem.

Trin 6: Vent på spirer:

Basilikum frø spirer normalt inden ca. to uger. Hold jorden jævnt fugtig, og sørg for, at luftcirkulationen omkring planterne er god. Når basilikum planterne har udviklet flere blade og er stærke nok, kan du begynde at nippe de øverste blade for at fremme sidegrensvækst. Dette giver dig en fyldigere plante med mere basilikum at høste.

Tips til pleje af basilikum:

  • Regelmæssig høst: Fortsæt med at nippe basilikumbladene regelmæssigt for at forhindre, at planten blomstrer for tidligt. Vær opmærksom på, at blomstrende basilikum kan have en mindre intens smag.

  • Vanding: Hold jorden jævnt fugtig, men undgå at overvande, da basilikum trives i drænet jord.

  • Gødning: Du kan supplere med let, flydende gødning hver 2-3 uge for at hjælpe planten med at vokse og trives.


Med disse trin og nogle kærlig pleje kan du dyrke din egen basilikum derhjemme. Forestil dig at have frisk basilikum lige ved hånden, når du tilbereder dine yndlingsretter. Mums!

 

Vi håber, at denne guide hjælper dig med at dyrke en sund og velduftende basilikumplante. Nu er der blot tilbage at ønske held og lykke med såningen af dine basilikum frø! 

Køb økologiske basilikum frø her. Husk at du også kan gå på opdagelse blandt vores krydderurtefrø her, eller udforske hele vores udvalg af økologiske frø lige her.