Frøviden

Såning af grønkål

Såning af grønkål - Bland Selv Frø

Grønkål er en af de nemmeste grøntsager at dyrke. Grønkål er en grøntsag, som du kan nyde over hele vinteren, da grøntsagen godt kan tåle frostvejr modsat mange andre grøntsager.

Du kan så grønkål direkte i køkkenhaven i juni/juli eller forspire grønkålsfrøene allerede i maj for at give frøene de bedste forudsætninger for at spire. 

Du kan nyde grønkål i traditionelle retter og “mormormad”, men du kan også bruge grønkål i juice, smoothies og i en frisk salat.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår grønkålsfrø.

Sådan sår du grønkål

Grønkål er en nem grøntsag at plante, den kræver dog lidt plads. Derfor kan du med fordel så grønkålsfrø, efter du har høstet andre afgrøder, som eksempelvis kartofler. På den måde får du det meste ud af pladsen i køkkenhaven.

Vi anbefaler, at du forspirer grønkålsfrøene i maj frem for at så dem direkte i køkkenhaven. Når du forspirer grønkålsfrø, skal du dog være opmærksom på, at temperaturen ikke er for varm. Bliver der mere end 20 grader, får spirerne svært ved at klare sig, når de udplantes i køkkenhaven. Det tager cirka fem til otte uger fra du forspirer grønkålsfrøene, til de skal udplantes i køkkenhaven.

Jo senere du sår grønkålsfrø, jo mindre vil grønkålsplanterne også blive, og derfor kan du nøjes med mindre planteafstand, hvis du sår senere på året.

Når du sår grønkålsfrø i køkkenhaven, skal du så den med en sådybde på 2 cm, en rækkeafstand på 60 cm og en planteafstand på 50 cm.

Pleje af grønkål

Når du først har plantet dine grønkålsspirer ud i køkkenhaven, er det vigtigt, at du får tyndet ud, som planterne dukker op. Det giver nemlig de bedste forudsætninger og mere næring til de planter, som bliver i køkkenhaven.

Generelt kræver grønkål ikke den store pleje. Så længe du sørger for at vande jorden og løbende gøder planten, så er du godt med. En fugtig jord kan nemlig forhindre angreb fra jordlopper, og grønkål trives bedst i jord med en masse næring.

Høst af grønkål

Det tager omtrent 4-10 dage fra du sår dine grønkålsfrø, til du kan se dem begynde at spire. Fra september kan du begynde at høste grønkål og helt indtil januar, alt efter hvornår du har sået dine grønkålsfrø. Du behøves ikke at have travlt med at høste grønkål, da grønkålen er modstandsdygtig overfor kulde. Derfor kan du selv i de kolde måneder nyde grønkål i en frisk, hjemmelavet salat.

Madlavning med grønkål

Madlavning med grønkål er en fantastisk måde at tilføje smag, næringsstoffer og farve til dine måltider. Grønkål er en robust bladgrøntsag, der er kendt for sin høje næringsværdi og alsidige anvendelse.

Du kan tilberede grønkål på utallige måder, såsom dampning, stegning eller i salater. En populær ret er "stegte grønkål," hvor bladene sauteres med hvidløg, olivenolie og lidt citronsaft for at tilføje en herlig smag og en dejlig knasende konsistens. Grønkål er også et nøgleelement i "grønkålssalater," hvor det masseres med olivenolie og citronsaft for at gøre det mere ømt og velsmagende.

Grønkål er fyldt med næringsstoffer, herunder vitamin A, C, K og folat samt antioxidanter og fibre. Den tilfører også en dejlig nøddeagtig smag til retterne. Prøv at tilføje hakket grønkål til supper, smoothies eller endda som fyld i dine sandwich eller wraps for en sund og velsmagende oplevelse. Med grønkål kan du opgradere dine måltider på en sund og lækker måde.

 

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit grønkåls-projekt!


Køb dine økologiske grønkålsfrø her.
Tidligere
Hvordan sår man løg?
Næste
Min første køkkenhave - Hvad er de bedste grøntsagsfrø at så?