Frøviden

Såning af tomat frø - Sådan gør du

Tomater

Har du en drøm om at så dine egne tomater? Det forstår vi godt. Hjemmedyrkede tomater har en langt bedre og intens smag, end dem man kan købe i supermarkedet. Og så er der bare noget skønt over at se frøene spire og muligheden for at plukke sine tomater direkte fra haven.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du sår tomat frø og efterfølgende udplanter og plejer dem. 

Sådan sår du tomater

Det optimale er at forspire dine tomat frø 8 uger inden, de skal udplantes. Det svarer til først i marts og så udplantningen af dem i løbet af maj måned. Ønsker du at dyrke dine tomater på friland skal du dog være opmærksom på, at forspiringen er fra midt marts til begyndelsen af april og udplantningen fra midten af maj til begyndelsen af juni.

Det vigtigste når du planter tomat frø er dog at sikre dig, at der ikke længere er nattefrost. Det er både gældende for dyrkning af tomater på friland og i drivhus - de kræver nemlig meget sollys og varme for at spire og vokse.

Forspring af tomater

Eftersom tomater har brug for høj varme og sollys skal tomat frøene sås indendørs, inden de udplantes på friland eller i drivhuset. Det er meget enkelt og kan gøres i en potte eller en spirebakke, der er lavet til formålet.

Fra begyndelsen af marts kan du optimalt forspire dine tomat frø. Det gør du ved at fylde jord i din potte eller spirebakke. Hvis du bruger potter, kan du sagtens så tre frø i hver potte, men bruger du en spirebakke, så er det optimalt at så tomat frøene enkeltvis, cirka 1 cm ned i jorden. 

Når du har gjort det, dækker du med lidt ekstra jord, der trykkes let ned i potten eller spirebakken. For at vokse er tomat frø afhængig af varmen og sollys. Derfor skal du placere dem i vindueskarmen et sted, hvor der er rigeligt med lys, omkring 21 - 25 grader. Hvis du vil være helt sikker på, at de står lunt nok, kan du placere en plastikpose over potten. Det er dog vigtigt, at du fjerner plastikken igen, når først tomat frøene begynder at spire, hvilket vil være efter cirka 7 - 14 dage.

Omplantning af tomat frø

Når først tomat frøene er begyndt at spire skal potten også flyttes til et køligere sted på omkring 15 grader. Det er vigtigt at du tjekker dagligt, om planterne får nok vand, så de ikke udtørrer.

Tomatplanterne skal omplantes, når de er omkring 10 cm, indtil de skal plantes ud på friland eller i drivhuset, når der ikke længere er nattefrost. Har du forspiret i en spirebakke, skal du dog være opmærksom på, at tomatplanterne skal plantes i en større potte allerede, når du kan se de første blade.

Udplantning tomater i drivhus

Når temperaturen er blevet varmere i maj måned, og der ikke længere er nattefrost, kan du udplante dine tomatplanter i drivhuset. Der skal være en afstand på mindst 50 cm mellem hver plante og cirka 1 meter mellem rækkerne.

Udplantning tomater på friland

Når du udplanter dine tomater på friland, er du langt mere afhængig af vejret. Hvis sommeren er regnfuld og med lave temperaturer er dit udbytte ikke nær så godt, som det ville have været i et drivhus.

Det er afgørende for, om tomaterne vokser, at de står i læ med meget sollys og varme, hvilket vil være ideelt op ad en mur.

Afstanden mellem tomatplanterne er det samme, som i drivhuset, så 50 cm mellem planterne og 1 meter mellem rækkerne.

Madlavning med tomater

Når du har høstet dine tomater, er der mange muligheder med den lækre grøntsag i køkkenet. Friske tomater tilføjer smag, farve og saftighed til en lang række retter. De kan skæres i skiver til friske salater, koges ned til en skøn tomatsauce til pasta eller pizza, eller bruges som base i en fyldig tomat suppe. Tomater kan også tørres og krydres som lækre snacks eller blendes til en forfriskende tomatjuice. Deres alsidighed og umiskendelige smag gør tomater til en uundværlig ingrediens, der løfter enhver ret og tilføjer en sund og velsmagende dimension til måltiderne.

 

Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit tomat-projekt!

Køb økologiske tomat frø her.

Tidligere
Såning af spinat
Næste
Såning af ærter - Kom godt i gang