Frøviden

Solhat frø - Såning af dine solhat frø

Solhat frø - Såning af dine solhat frø - Bland Selv Frø

I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvordan du med succes kan så solhat frø (Echinacea purpurea) i din have. Solhatte, også kendt som purpursolhatte, er smukke og hårdføre stauder, der tiltrækker sommerfugle og bier, samtidig med at de tilføjer farve og struktur til din have. Vi vil guide dig trin for trin gennem processen, så du kan nyde disse pragtfulde blomster i din have.

Hvorfor så solhatte?

Før vi dykker ned i selve processen med at så solhat frø, lad os kort se på, hvorfor du bør overveje at inkludere dem i din have. Solhatte har flere fantastiske egenskaber:
 • Smukke og farverige blomster: Solhatte producerer spektakulære blomster i nuancer af pink, lilla, og hvid. Den flotte kontrast ses i blomsternes brune kegleformede midte, der straks tiltrækker opmærksomhed.
 • Tiltrækker nytte-insekter: Disse blomster er kendt for at tiltrække sommerfugle, bier og andre nyttige insekter til din have. Dette kan hjælpe med bestøvning.
 • Lav vedligeholdelse: Solhatte er hårdføre og kan trives i forskellige jordtyper og klimaforhold. De kræver minimal pleje, hvilket gør dem til en perfekt tilføjelse til enhver have.

Såning af solhatte:

Nu hvor du er bevidst om fordelene ved at inkludere solhatte i din have, lad os gå igennem trinene for at så dem med succes.

Materialer, du får brug for:

 • Solhat frø - Du finder vores purpursolhat frø her, der vokser til flotte purpursolhatte med lilla kronblade.
 • Plantecontainere eller små potter
 • Frisk såjord
 • Et vandingsmiddel
 • Et oplyst sted, helst med direkte sollys
 • Plastfilm eller en klar plastpose

Trin 1: Forberedelse af jord og potter:

Start med at fylde dine plantecontainere eller små potter med frisk såjord. Solhatte trives bedst i godt drænet jord, så sørg for, at din jord er løs og fri for klumper.

Trin 2: Så frøene:

Så solhat frøene i en sådybde på ca. 0,5-1 cm. Du kan placere flere frø i samme beholder, men sørg for, at de ikke er for tæt sammen, da du senere vil transplantere dem.

Trin 3: Dæk frøene:

Dæk frøene let med et tyndt lag jord. Dette hjælper med at holde frøene fugtige og beskyttede.

Trin 4: Vand og dækning:

Vand forsigtigt jorden, så den er godt fugtig, men ikke gennemblødt. Dæk beholderne med plastfilm eller en klar plastpose for at skabe et drivhusmiljø. 

Tip: Du kan også benytte dig af vores minidrivhuse, som du kan have stående indendørs. Du finder vores minidrivhuse her

Trin 5: Placering og belysning:

Placer dine frøbeholdere på et lyst sted med direkte sollys. Solhat frø trives bedst med mindst 6 timers sollys om dagen.

Trin 6: Vent på spirer:

Nu handler det om tålmodighed. Solhat frø kan tage op til 2-4 uger at spire. Hold jorden jævnt fugtig, men undgå at overvande.

Trin 7: Transplanter de unge planter:

Når dine solhatplanter har udviklet et par rigtige blade og er store nok til at håndtere, kan du transplantere dem ud i din have eller i større potter, hvis du foretrækker at holde dem som potteplanter.

Tips til pleje af solhatte:

 • Vand regelmæssigt: Selvom solhatte er hårdføre, nyder de regelmæssig vanding, især i tørre perioder.

 • Fjern visne blomster: Fjern visne blomster for at fremme kontinuerlig blomstring og forhindre, at planten bruger energi på frøproduktion.

 • Del planterne: Efter et par år kan du overveje at dele dine solhatteplanter for at forhindre, at de bliver for overfyldte.

Med disse enkle trin og lidt tålmodighed kan du nyde skønheden af solhatte i din have. De er ikke kun smukke, men også nyttige for naturen og tilføjer ekstra farve til din have. Så gå i gang med at så solhat frø, og lad din have blomstre med farve og liv.

Vi håber, at denne guide har været nyttig for dig. Nu er der bare tilbage at sige held og lykke med såningen af dine solhat frø!
Næste
Sådan gør du haven forårsklar