Bedste grøntsager og krydderurter at plante og dyrke i maj
Frøviden

Bedste grøntsager og krydderurter at plante og dyrke i maj

May 26, 2022

Maj er en afgørende måned for at så og gøre din have klar til den varme årstid. Da maj er den sidste måned af foråret, er det normalt omkring dette tidspunkt, hvor folk begynder at så sommerfrøene. Det er rigtigt, at maj er en af ​​årets varmeste måneder, men med en ordentlig vandforsyning og en lille smule skygge, kan du sagtens dyrke grøntsager i maj. Jeg ved, at nogle af jer kan finde nogle grøntsager, der ikke passer til sommeren, men stol på os - det er fuldstændig baseret på erfaring. Det største problem med maj måned er den kraftige varme. Du skal dog være opmærksom på, at skygge kan være vigtigt for nogle grøntsager, især hvis maj er en varm og solrig måned. Her er vores liste over de bedste frø, du skal i maj:

Bønner

Bønner er sommerplanter, som vokser bedst i det varme vejr. Bønner er en af de længst dyrkede planter, og i verden er der omkring 40.000 sorter af bønner. Bønner er grøntsager, der vokser bedst, når lufttemperaturen er varm, og det kræver normalt 60 dage før end bønnerne er klar til at blive høstet. Hvis bønner sås, når temperaturen er kold, vil det føre til dårlig spiring, eller frøet vil rådne.

Bønner kan vokse i enhver type jord undtagen tung lerjord, men sand- og lerjord anses for at være ideelle til vækst. Vi har lidt forskelligt her på hjemmesiden fra Dværg bønnefrø til Stangbønnefrø alt efter, hvad du er til,

Køb Stangbønne her.

Køb Dværg Bønnefrø her.

Agurk

Agurk er en slyngplante, der ikke vokser godt i frost, og derfor er maj en perfekt måned til såning af agurk, da risikoen for nattefrost ofte er ovre. De vigtigste forudsætninger for at få succes med agurker, er at have en varm jord og passende afstand mellem frøene. Den varme jord tillader nemlig en hurtigere spireproces, og der skal være cirka 45 cm mellem hvert frø. Læs mere her om, hvordan du dyrker agurker.  

Køb her.

Salat

Salat er en grøn bladgrøntsag, der er super nem at dyrke. Du kan dyrke salat i de fleste måneder og ja også i maj. Salat hørte oprindeligt til i Middelhavsområder, men er nu at finde rundt omkring i det meste af verden. Salat kan du typisk høste efter 65 – 130 dage efter, du har sået salatfrøene, afhængigt af sort, måned du sår frøene i og størrelse du ønsker på salaten. 

Majs

Majs blev først dyrket i Mexico og nu er blevet en basisfødevare i mange dele af verden. Majs vokser bedst, når jordtemperaturen når 15° C, og derfor dyrkes den nu i det meste af verden. Maj er en måned, hvor jordtemperaturen sagtens kan nå de 15° C, så ønsker du at dyrke majs, er det bare med at komme i gang. Du skal dog være opmærksom på, at majs kræver god jordfugtighed for at spire og vokse optimalt. Du kan læse mere her om, hvordan du sår økologiske majsfrø.

Dild

Overvejer du også at tilføje nogle urter til din have? Dild er en urt, der er ideel at dyrke i begyndelsen af maj. Dild vokser bedst, når den plantes udenfor i direkte sollys ved en varm temperatur. Den ideelle temperatur til at plante dild er omkring 20° C og dermed er maj måned ofte perfekt til at så dild.

Persille

Persille er en anden ideel urt du kan så i maj måned. Du giver persillefrøene de bedste forudsætninger for at spire og vokse ved at dyrke dem i halvskygge. Persille vokser bedst, når temperaturen er mellem 15° og 18°C. Persille bruges ofte som pynt, hvorimod rodpersille bruges til at lave supper gryderetter osv. den vokser bedst i fugtig jord i fuld sol.

Du kan helt sikkert dyrke Persille i maj måned. Persille er et af de bedste krydderurter at dyrke i maj. 

Broccoli

Overvejer du i maj måned at dyrke broccoli? - Ja, det kan du med lidt omhu. Den ideelle jordtemperatur til at plante broccoli er 15 til 20 °C. Broccolifrø tager fire til syv dage om at spire og derefter må du væbne dig med lidt tålmodighed førend du får store broccolihoveder.

 

Vi håber, at dette lille udvalg vil hjælpe dig godt på, hvis du skal så frø i maj. Som du kan se, er der mange muligheder for at skabe en fantastisk køkkenhave allerede inden sommermånederne.