Økologiske krydderurter
Frøviden

Hvad kan jeg bruge krydderurter til?

Sep 12, 2022

Krydderurter er supernemme at dyrke, og så har de en skøn smag, når de bruges i madlavningen som en slags krydderi til at gøre dine retter endnu bedre og lækre

Men får du brugt dine krydderurter? Vi oplever ofte, at folk ikke ved, hvad de skal bruge deres krydderurter til. Måske du kun kender til en enkelt opskrift, hvor du skal bruge din krydderurt i og ved ikke, hvad du ellers skal bruge det til? Derfor vil vi nu give dig inspiration til, hvad du kan bruge dine krydderurter til.

Basilikum

Basilikum er en skønt krydderurt med en masse smag. Basilikumbladene er fantastiske i salater og på bruschettabrød med tomat, hvidløg, løg og olie - og så er basilikum også bare et ekstra, lækkert touch på tomatsalaten.

Basilikum som topping på pastaretter giver også en fantastisk smag uanset pastaretten, og så ser det bare godt ud.

Er du til pesto, så er basilikum også den bedste krydderurt til hjemmelavet pesto. Men har du en masse basilikum, kan du også med fordel bruge den i dressinger og olier til at give en skøn smag.

Timian

Timian er en fantastisk krydderurt. Hvis du elsker rodfrugter i ovnen, så vend nogle stængler af timian sammen med dine gulerødder, rødbeder og andre rodfrugter, inden du bager dem i ovnen.

Generelt er timian også en fantastisk smagsgiver i madlavningen. Steger du eksempelvis grøntsager på panden, kan du også nemt peppe smagen op med frisk timian og godt med smør. 

I forhold til kød er timian også en uundværlig krydderurt, især til oksekød og svinekød, der skal have lidt længere tid og til kartofler i ovnen.

Rucola

Rucola er en krydderurt med en masse smag i, og det kan også smages i madlavningen, når du bruge rucola. 

Selvfølgelig er rucola fantastisk i salater, hvis du ønsker noget andet end Iceberg. Men rucola kan bruges til meget mere. Som med de fleste krydderurter kan du også bruge rucola i din hjemmelavet pesto. Pestoen er perfekt i pastaretter, men også på pizza.

Har du lavet en pizza med seranoskinke, vil rucola som topping og en smule trøffelolie uden tvivl være prikken over i’et.

Persille

Når du hører persille tænker du måske: stegt flæsk med persillesovs. Det tænker de fleste, men du kan faktisk bruge krydderurten persille til meget mere. Står du med en håndfuld persille, som du ikke ved, hvad du skal bruge til, så kan du sagtens udskifte basilikum med persille i pestoen.

Du kan også lave lækkert, hjemmelavet persillesmør, som du kan bruge til stegning af kød eller ovenpå kogte kartofler, stegte grøntsager, eller lige hvor du lyster.

Persille fungerer virkelig godt sammen med citron og er skøn i en marinade til kylling, fisk eller hakket kød.

Frys dine kryddeurter ned

Har du stadig for mange krydderurter, du ikke får brugt, selvom du har eksperimenteret med dem i din madlavning, så anbefaler vi, at du først skyller dem og efterfølgende fryser dem ned. Så har du krydderurte til langt ud i fremtiden, og du skal bare åbne fryseren. Nogle krydderurter kan godt miste smag, men i sammenkogte retter og wok er krydderurterne stadig fantastiske, selvom de har været frosset ned.

 

Husk, der er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til krydderurter. Prøv dig frem, vi vil næsten påstå, at det ikke kan ende galt.

Du kan se hele udvalget af vores økologiske krydderurtefrø her og vælg de slags, der passer perfekt i din køkkenhave og til din madlavning