Hvad kan jeg dyrke på altanen
Frøviden

Hvad kan jeg dyrke på altanen?

Sep 30, 2022

Uanset om du kun har en altankasse eller en større altan, så findes der flere grøntsager og krydderurter, som du kan dyrke. Bare fordi du ikke har en have, betyder det nemlig ikke, at du ikke kan få grønne fingre. Selvom naboaltanen måske allerede bugner af lækre krydderurter og grøntsager, er der ingen grund til panik. Der findes grøntsager og krydderurter, som du kan dyrke fra foråret og over sommeren og nogle også ind i efteråret.

Det er bare med at udnytte pladsen og så de bedste urter. Vi kommer vist heller ikke uden om glæden ved at dyrke sit eget - og så smager det bare bedre, når man selv har dyrket det.

Hvad kan du dyrke i altankassen?

Selvom du måske kun har en altankasse, så er der flere muligheder for skønne krydderurter, du kan dyrke. Hvad med basilikum, persille eller koriander? Friske krydderurter er fantastiske i madlavningen. Brug eksempelvis frisk basilikum som pynt til dine lune retter, persille til en lækker opbagt sovs og koriander til dine favorit-asiatiske retter. Og så er der jo også altan-klassikeren purløg, der kommer igen år og efter år og ikke kræver meget pleje og så desuden er uundværlig i en hjemmelavet kartoffelsalat.

Har du ikke erfaring med at dyrke krydderurter, kan du altid læse vores blogindlæg om top 4 letdyrkede krydderurter og finde inspiration til din egen altankasse eller krukker.

Hvad kan du dyrke i krukker?

Har du lidt større krukker, kan du med fordel dyrke radiser og gulerødder. Vi har faktisk lavet en guide til, hvordan du bedst sår gulerødder og radiser, så du bliver hjulpet godt på vej, hvis det er første gang, du har “køkkenhandskerne” på.

Det skal du være opmærksom på, når du dyrker grøntsager og krydderurter på altanen

Altanen er ofte mere vindblæst end en have, fordi den ligger højere oppe. Det betyder også, at du skal sørge for at give dine planter rigeligt med vand, da de udtørrer hurtigere grundet vinden.

Du skal også være opmærksom på solen på din altan og vælge planter efter det. Under alle vores økologiske grøntsags- og krydderurtefrø kan du se, hvilken position de skal stå i.

Størrelsen på altankasserne og krukkerne har også betydning for resultatet af dit altanprojekt. Sørg for, at planterne får rigeligt med vand og vælg gerne krukker med drænhuller i bunden, så du undgår at overvande dine planter, men i stedet sørger for, at vandet kan løbe ud.

Tilbehør til altanen, når du dyrker i altankasser eller potter

Sørg også for at have nogle få redskaber til din altankasse, der gør arbejdet nemmere. Prøv eksempelvis vores sæt med 3 redskaber, der består af to planteskovle, en smal og en bred, samt en planterive. Sættet er et fantastisk begyndersæt, og så fylder det næsten ingenting.

Et andet godt råd er at investere i planteskilte. Især hvis du har svært ved at huske, hvad du har sået i hvilken krukke. Vi har sæt med planteskilte i bambus med en overflade, der er super god at skrive på, så du nemt kan holde styr på dine krydderurter.


Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit grønne altan-projekt.