Økologiske radiser
Frøviden

Hvordan sår man økologiske radiser?

May 30, 2022

Hvordan sår man økologiske radiser?

Du kan så radisefrø både i drivhuset og køkkenhaven, men vi anbefaler nu køkkenhaven. Radiser er en perfekt begynder-grøntsag, der er utrolig nem at dyrke. Så længe du sørger for at give radise-planterne rigeligt med vand, så er du næsten sikret en radise-succes.

Du kan begynde at så radisefrø i køkkenhaven fra midt marts - april, men vær opmærksom på nattefrosten. Temperaturen skal være omkring 3 grader før radisefrøene begynder at spire. Ønsker du at dyrke radiser i drivhuset kan du begynde at så dem allerede fra midten af februar - marts.

Du kan nyde radiser i form af klassikeren: knækbrød med hytteost og radiser, i en lækker salat eller, hvad du ellers synes, er lækkert.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår radisefrø.


Sådan sår du radiser

Radiser er en af de nemmeste grøntsager at dyrke, og du behøves ikke engang at forspire radisefrøene. Desuden vokser radiser hurtigt, så er du utålmodig med køkkenhaven, så er radisefrø et must. Radiser er en af årets tidlige afgrøder, og derfor kan du med fordel så radisefrø mellem rækker af grøntsager, der vokser langsommere.

Du kan så radisefrø direkte i køkkenhaven fra marts og helt til august. Du skal dog være opmærksom på, at radiser har det bedst ved køligere temperaturer, så sår du dine radisefrø i de varmeste måneder, skal de helst placeres et køligere sted. Ellers kan du godt risikere, at de går i stok.

Så dine radisefrø over en længere periode med omtrent 2 ugers mellemrum, så undgår du at stå med for mange radiser på én gang, der ikke bliver spist. Samtidigt bliver du næsten selvforsynende med lækre og sprøde radiser over hele sommeren.

Sår du radisefrø direkte i køkkenhaven, skal de sås i rækker i en dybde på cirka 1 cm med en rækkeafstand på 10 cm og en planteafstand på 3 cm.


Pleje af radiser

Radiser er en dem grøntsag til køkkenhaven. Så længe du sørger for at give dem rigeligt med vand, så skal det nok gå. Vil du gerne have, at radiserne bliver lidt mildere i smagen, kan du med fordel vande dem rigeligt og høste radiserne, når de stadig er små.Høst af radiser

Om sommeren skal du kun vente to til tre uger før, end du kan høste dine radiser. Har du sået radisefrøene i starten eller slutningen af sæsonen, kan der dog sagtens gå op til seks uger, fra du har sået radiserne, til du kan høste dem.

Det er vigtigt, at du høster radiserne, mens de stadig er små. Bliver de for store, kan de nemt få en skarp smag, der ikke er velegnet i salater eller andre retter.


Hos Bland Selv Frø har vi forskellige radisesorter:

Sorten “Cherry Belle” er en klassiker og en af de mest populære sorter, der har en rund form og rødlig farve.


Køb dine økologiske radisefrø af sorten “Cherry Belle” her.


Sorten “French Breakfast” er også en populær radisesort, som vi har i vores frø-sortiment. Forskellen på sorten “French Breakfast” og “Cherry Belle” er, at “French Breakfast” er mere aflang end “Cherry Belle”. Den fantastiske smag er dog den samme.

 

Køb dine økologiske radisefrø af sorten “French Breakfast” her.