tallerkensmækker såning
Frøviden

Tallerkensmækker - Såning af tallerkensmækker frø

Apr 06, 2022

Tallerkensmækker, også kendt som "Portulaca," er en skønhed af en sommerblomst, der tilføjer farve og charme til enhver have. Dens strålende farver og tørketolerante natur gør den til en yndlingsplante for mange haveejere. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvad tallerkensmækker er for en blomst, hvordan man sår dem trin-for-trin, og ikke mindst, hvordan man vedligeholder dem. 

Hvorfor hedder det en tallerkensmækker?

Tallerkensmækker er en årlig blomsterplante, der oprindeligt stammer fra Sydamerika. Den er kendt for sine farverige, papirlignende blomster, der åbner sig om dagen og lukker sig om natten. Navnet "tallerkensmækker" refererer til blomsternes form, der ligner små tallerkener eller skåle. Nogle kender dog også blomsten under betegnelsen "Almindelig blomsterkarse". Blomstens blade bliver oftest røde, gule eller orange med nuancer af guld. Tallerkensmækkeren er også berømt for sin evne til at trives i varme og tørre forhold, hvilket gør den til en ideel sommerblomst.

Såning af tallerkensmækker: En trin-for-trin guide

Tallerkensmækker findes i både fyldte og enkeltblomstrende variationer, samt i kompakte og mere delikate sorter. Dette giver dig mulighed for at vælge den specifikke sort, der bedst passer til din have og æstetiske præferencer. Hvis ikke du allerede har fået fat i de tallerkensmækker frø, du vil så, kan du finde tallerkensmækker frø hos os her. Nedenfor kan du læse, hvordan du sår dine egne tallerkensmækker-blomster:

  • Placering: Tallerkensmækker trives bedst i fuld sollys, så vælg et område i din have, der får mindst 6 timer sol om dagen. Jorden skal være veldrænet, da planten ikke trives i vandmættet jord.

  • Såningstidspunkt: Det bedste tidspunkt at så tallerkensmækker er om foråret, når al risiko for frost er ovre, og jorden er begyndt at varme op. Dette vil oftest være i starten af maj måned, eller i april, hvis foråret er lunt.

  • Forberedelse af jorden: Sørg for at løsne jorden ved hjælp af en havegreb og fjern eventuelle ukrudt. Du kan også tilføje lidt kompost for at forbedre jordens struktur og give den mere næring. 

  • Såning af frøene: Spred tallerkensmækkerfrøene jævnt ud over det forberedte område. Da frøene er meget små, skal de ikke dækkes med jord. Bare tryk dem let ned i jorden (ca. 0,5-1 cm) for god kontakt.

  • Vanding og pleje: Hold jorden let fugtig indtil frøene spirer. Tallerkensmækker frø spirer normalt inden for 7-14 dage, hvor du kan begynde at se resultater fra din såning. Når tallerkensmækker planterne er etableret, kræver de minimal vanding. De trives faktisk bedst med perioder med tørke. 

Anvendelsesmuligheder 

Tallerkensmækker er ikke kun en fryd for øjet, men de kan også tilføje smag og farve til din mad. Nedenfor har vi oplistet tre anvendelsesmuligheder for tallerkensmækker: 

1. Som udsmykning til dine madretter: Tallerkensmækkerblomster er spiselige og tilføjer en dejlig sprødhed og farve til dine retter. De har en mild, let syrlig smag, der også komplementerer andre grøntsager. Brug eksempelvis bladene i lækker salat, eller til at pynte en smuk isdessert. 

2. Til udsmykning i haven: Med deres smukke farverige blomster er tallerkensmækker ideelle som prydblomster i blomsterbede, krukker eller hængekurve.

3. God for dine havebede: Takket være deres tætte vækst og runde blade, fungerer tallerkensmækker også som effektive jorden dækkende planter, der hjælper med at bevare fugtighed og undertrykke ukrudt.

Afsluttende ord

Tallerkensmækker er en alsidig og smuk plante, der har meget at byde på både i haven og i køkkenet. Uanset om du dyrker dem for deres farverige udseende eller deres spiselige kvaliteter, vil tallerkensmækker helt sikkert tilføje glæde og farve til din have. Vi håber, at du har fået mere viden om tallerkensmækker-blomsten, og at du har fået mod på at komme i gang med at så dine egne tallerkensmækker frø. God fornøjelse!

Gå på opdagelse i vores udvalg af økologiske blomsterfrø her