Græskar såning er for dig, der har en høj grad af tålmodighed, når det handler om at skulle vande og gøde regelmæssigt - og ja, så kan vi godt afsløre, at dine græskar ikke er klar til høst efter blot en måned. Når det så er sagt, så er det hele arbejdet værd, når du i september kan høste dine forhåbentligt, store og flotte græskar, hvad end du ønsker at bruge dem til dekoration eller til at spise.
Du skal forspire dine græskarfrø i maj, så du giver frøene de bedste forudsætninger for at spire og blive til lækre græskar i køkkenhaven. Du skal dog være opmærksom på, at græskar kræver rigelig med plads til at vokse. Har du en mindre køkkenhave, kan du altid begynde med grøntsagsfrø som gulerødder, ærter og radiser.
Græskar er fantastiske til halloween-dekorationer, og så er der bare noget ved selv at kunne høste sine græskar. Du kan også bruge græskar i madlavningen til supper, kager, boller og meget mere.
Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bedst sår græskar.
Sådan sår du græskar
OBS: Hvis du har græskarfrø fra et tidligere græskar, du har købt, anbefaler vi, at du køber græskarfrøene i stedet for. Det gør vi, fordi du aldrig kan vide, om det græskar, du har frøene fra, blev høstet, da det var helt modnet eller ej.
Inden du forspirer græskarfrø i maj, anbefaler vi, at du kommer frøene i et glas med lunkent vand og lader dem stå natten over.
Dernæst skal du forspire dine frø, som vi har skrevet et blogindlæg om her, hvor du bliver klædt godt på til at forspire på egen hånd.
Det næste step i processen er omplantning. Her skal du bruge en potte fyldt med jord, dog ikke helt op til kanten, for så kan du risikere, at vandet løber over, når du vander dine græskarspirer. Put to frø i hver af dine potter med en sådybde på 2 cm - husk at græskarfrøene skal vende med spidsen nedead. Placér potten i vindueskarmen i sol, så går der ikke længe, før end du kan se den første spire. Hvis du er så heldig, at begge græskarfrø spirer, skal du fjerne den mindste af dem.
Græskar kan ikke tåle frost og har brug for cirka 100 dage uden frost for, at de kan vokse optimalt. Derfor skal såningen i køkkenhaven være i juni, hvor temperaturen som udgangspunkt ikke når under frysepunktet.
Når du sår græskarfrø i køkkenhaven, skal frøene have en sådybde på 2 cm, en rækkeafstand på 150 cm og en planteafstand på 70 cm. Når du sår græskarfrø, er det vigtigt, at du sår dem et sted med læ og med rigeligt sol, sådan får du nemlig de bedste græskar i køkkenhaven.
Pleje af græskar
Udover at det er vigtigt for græskarenes vækst, at de står i læ og får rigeligt med sol, så er græskar også en afgrøde, der kræver meget vand. Hvis det ikke har regnet, må du derfor ud at vande græskar-planterne én gang ugentligt - gerne 2-3 cm vand om ugen. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke rammer græskarenes blade eller selve græskarerne, da det kan skabe mug.
Græskar er desuden en afgrøde, der kræver en masse gødning. Det betyder, at du skal gøde, inden der dannes ranker, og inden der dannes blomster.
En ekstra ting du kan gøre, for at pleje dine græskar, er, at du kan vende dem, når græskarrene begynder at tage form. På den måde kan du nemlig få skabt den ikoniske, runde form, som græskar er kendt for.
Høst af græskar
Du kan høste dine græskar i september. For at vide, om det er modent, kan du banke på græskaret. Det er et tegn på, at græskaret er modent og klar til høst, hvis det lyder hult.
Vi anbefaler ikke, at du høster dine græskar, før end de er modne. Dog anbefaler vi, at du høster dine græskar, hvis der er risiko for frostvejr, da de ikke tåler frost.
En god idé, når du høster dine græskar, er, at du klipper noget af stænglen af sammen med græskaret, da det gør, at græskaret holder længere. Når du først har høstet græskar, bør du lægge dem et sted, der er varmt og solrigt i omkring 14 dage.
Nu er der vist kun tilbage at sige - Held og lykke med dit græskar-projekt!
Køb dine økologiske græskarfrø her.