Hvad kan jeg så i april?
Frøviden

Hvad kan jeg så i april?

Jul 01, 2022

April måned kan både byde på lune forårsdage og snevejr. Derfor kræver det et vågent øje på vejrudsigten, når du skal forspirre eller så dine planter.

Mange haveelskere kan næsten ikke vente til april, da denne måned er kendt for, at så en masse planter. Det er alt fra grøntsager til krydderurter og blomster. Så hvis du ønsker at så planter i april, så skal du læse med her!

Du kan faktisk så 29 forskellige grøntsager, 10 forskellige krydderurter og 11 forskellige blomster.

Nederst på siden kan du læse hvilke grøntsager du skal forspirre i april måned.

Hvilke grøntsager kan jeg så i april?

Ærtefrø "Kelvedon Wonder"

’Kelvedon Wonder' er en ærtesort, der kan dyrkes helt uden støtte. Denne sort er meget ufølsom over for skadedyr og sygdomme, så den er attraktiv at dyrke. Såning kan begyndes allerede i februar. Sukkerærten (dværg) Kelvedon Wonder er en sød, rynket ært, og den smager helt fantastisk. Se hvordan du sår ærtefrø her, eller læs om historien bag 'Kelvedon Wonder' her.

Gulerodsfrø “Nantes 2”

Gulerodsfrø 'Nantes 2' bliver til smukke, cylindriske gulerødder med en sød smag. Højt brug af gødning ødelægger smagen af gulerødderne, så minimér dette, når du sår dine gulerodsfrø. Såning af gulerodsfrø tidligt reducerer problemer med gulerodsfluen. Læs mere omkring hvordan du sår økologiske gulerødder her.

Rødbedefrø “Detroit 2”

Rødbedefrø af sorten Kogel 2/Detroit 2, er en sort til dyrkning sommer og efterår og er særdeles velegnet til konservering. Til konservering er såning af rødbedefrø ’Detroit 2’ i anden halvdel af maj den bedste periode. Derefter om efteråret. Se hvordan du sår rødbedefrø her.

Evighedsspinat “Perpetual Spinach”

Bladbedefrø 'Perpetual Spinach' er let at dyrke på alle jordtyper. ’Perpetual Spinach’ producerer masser af grønne blade med tynde årer. Denne sort af bladbedefrø har tynde årer med mange grønne blade og kan tilberedes på flere måder.

Salat frø “Mesclun”

Salatfrø ’Mesclun’ bliver til en farverig blanding af salatvarianterne: 'Red Salad Bowl, 'Suzan', Butterhead 'Marvel of Four Seasons' og 'Little Leprechaun'. Salatfrø ’Mesclun’ kan dyrkes som en baby-bladgrøntsag fra foråret til langt ind i sensommeren.

Radisefrø “French Breakfast 2”

Radisefrø ’French Breakfast 2’ vokser til smukke halvlange radiser i farverne rød og hvid. Hvis såningen af radisefrø sker regelmæssigt, får man en god spredt høstperiode. Brug af net kan forhindre skader forårsaget af larver fra kålfluen eller kålmaddiker. Se hvordan du sår radisefrø her.

Pak Choi frø “Taisai”

Pak choi frø ’Taisai’ er en hurtigt voksende bladgrøntsag fra Østasien med grågrønne blade som en løs roset. Bemærkelsesværdig er de brede hvide bladstængler og hvide årer, som Pak choi 'Taisai' får, når de først spirer. Bemærk at såning af Pak choi frø ’Taisai’ i det tidlige forår øger tendensen til tidligt at gå i blomst.

Bladbedefrø “Five Colours”

Økologisk Bladbedefrø ’Five Colours’ er en smuk blanding af chard i flere farver (rød, lilla, orange, gul og hvid). Bladene på denne bladbede er for det meste grønne. Selv efter stegning eller stuvning bevarer stilken sin smukke farve. Bladbedefrø ’Five Colours’ er let at dyrke på alle jordtyper og er virkelig en fornøjelse for både øjne og mave!

Squash frø “Black Beauty”

'Black Beauty' producerer mørkegrønne, lange frugter. Squash frøene kan vokse sig helt op til 15-20 cm lange frugter. 'Black Beauty' er perfekt til madlavning, da den både kan spise rå, grillet, dampet, stegt og på mange andre måder.

Majs frø ’Golden Bantam’

Majsfrø ’Golden Bantam’ bliver til lækre sukkermajs. Sukkermajs kræver ikke meget gødning, og stærkt gødet jord vil kun mindske sukkermajsens sødme. Det er vigtigt at høste majsen i tide og indtage den direkte. Majsfrø ’Golden Bantam’ kan høstes, når toppen af de spirede majs er ved at tørre. Se hvordan du sår majsfrø her.

Spinat frø “Early Giant Leaf”

Spinatfrø ’Early Giant Leaf’ er en nem frøsort og er hurtig voksende. Spinatfrø ’Early Giant Leaf’ er særligt velegnet til tidlig dyrkning. Spinat er ikke så følsom over for frost, så det er ikke nødvendigt at dække afgrøden til.

Rødløgsfrø “Red Long of Florence”

Rødløgsfrø ’Red Long of Florence’ bliver til aflange, flaskeformede rødløg med en smuk rød farve. Rødløgene smager mildt og sødt. Når bladene begynder at dø, skal rødløgene høstes. Rødløgene skal tørre godt inden opbevaring. De tykke skal holdes adskilt og skal spises først.

Rødbedefrø “Chioggia”

Rødbedefrø ’Chioggia’ er en gammel sort oprindeligt fra den italienske landsby Chioggia. Rødbeden har smukke rød-hvide ringe, hvorfor de også kaldes bolsjebeder. Rødbedefrø ’Chioggia’ får en blød sød smag. Til konservering er såning i anden halvdel af maj den bedste periode. Derefter om efteråret.

Rosenkålsfrø “Groninger”

Rosenkålsfrø ’Groninger’ er en gammel sort med stor variation. De spirer, der ikke er pænt lukkede, kan bruges i gryderetter. Det er en ideel grøntsag til efterår og vinter. Rosenkålsfrø bør vokse langsomt for at opnå den højeste kvalitet. Sørg for at de hele tiden får en fugtig jord.

Bataviasalat frø “Blonde de Paris”

Bataviasalat frø ’Blonde de Paris’ får meget sprøde og søde blade. Det er en type mellem almindelig hovedsalat og icebergsalat. Hvis du gerne vil spise salat hver uge, skal du så/plante regelmæssigt. Når man lægger en del af salaten tæt på hinanden og høster lidt tidligere end normalt, kan man nøjes med en såning af Bataviasalat frø ’Blonde de Paris’ pr. tre-fire uger. Læs vores guide her

Pastinak frø “Tender and True”

Pastinakfrø ’Tender and True’ er nem at dyrke og tåler en del frost. Pastinakfrø kommer til at ligne vintergulerødder både hvad angår størrelse og udseende, når de er vokset sig store; de er creme-hvide i farven og smager en smule mindre sødt end vintergulerødder. Se hvordan du sår pastinakfrø her.

Løgfrø “Stuttgarter”

Løgfrø ’Stuttgarter’, også kendt som 'Stuttgarter Riesen', er et godt, gult, fladt, rundt løg. Når bladene begynder at dø, skal løgene høstes. Løgene skal tørre godt inden opbevaring. Løgene kan opbevares til foråret, forudsat at de opbevares køligt og tørt. De tykke skal holdes adskilt og skal spises først. Se hvordan du sår løgfrø her

Salat frø “Salad Bowl”

Salatfrø ’Salad Bowl’ bliver til en let krøllet løsbladssalat. Den er velegnet som en klip-og-kom-igen-type. Salat smager bedst, når du ikke gøder så meget. Hvis du gerne vil spise salat hver uge, skal du så/plante salatfrø regelmæssigt. Du kan plukke bladene regelmæssigt eller høste salaten på én gang.

Salat frø “Mizuna”

Salatfrø ’Mizuna’ bliver til fine japanske kålblade. Salatfrø ’Mizuna’ kan tåle nogle graders frost og er en typisk forårsgrøntsag. Bladene kan blive gule ved for lidt gødning, men du kan heldigvis stadig spise de gule blade. Denne salatfrøsort er fremragende til gryderetter eller rå i en salat, da den har en mild og sød sennepsagtig smag.

Radisefrø “Cherry Belle”

Radisefrø ’Cherry Belle’ bliver til smukke, runde radiser, som ikke rådner hurtigt. Hvis såningen af radisefrø sker regelmæssigt, får man spredt høstperioden godt ud. Brug af net kan forhindre skader forårsaget af larver fra kålfluen eller kålmaddiker.

Vandmelon frø “Sugar Baby”

Vandmelonfrø ’Sugar Baby’ vokser sig til smukke små vandmeloner, der vejer omkring 1,8 kg. Det anbefales at dyrke Vandmelonfrø ’Sugar Baby’ på flad jord i drivhuset eller på friland. At give insekter adgang til blomsterne er påkrævet for bestøvning. Undgå våde steder og overdreven gødning, når du skal dyrke vandmelon.

Tatsoikål frø

Tatsoikål frø er et alternativ til den velkendte Pak Choi. De mørke runde, tykke blade er meget sprøde og kan nydes råt eller i retter som wok. Tatsoikål er nem at dyrke: den spirer og vokser hurtigt, men den har brug for tilstrækkelig med vand. Du kan omplante tatsoikål, når de første blade dukker op. Tatsoikål frø er desuden hårdfør og kan høstes og opbevares i lang tid.

Hvilke krydderurter kan jeg så i april?

Dildfrø

Dild er en etårig, lækkert duftende urt. Dildfrø bruges ofte til fremstilling af surkål og pickles. Friske dele af planten og umodne blomster kan bruges i f.eks. fiskeretter.

Roculafrø “Esmee”

Rucolafrø ’Esmee’ får smukke sarte blade, når de spirer. Rucolafrø ’Esmee’ er en hurtigt voksende sort, der kan høstes 3-4 uger efter såning. Denne rucola smager pebret og ikke det mindste bittert.

Persillefrø ‘Giant of Italy’

Persillefrø ‘Giant of Italy’ har en stærkere smag end krøllet persille. Persillefrø ‘Giant of Italy’ kan bruges i en masse forskellige retter, såsom suppe og retter med gulerødder. Det er vigtigt at plukke urten, lige inden du bruger den. Persillefrø ‘Giant of Italy’ er en etårig afgrøde og vokser igen, selv efter måneders klipning af den samme plante.

Basilikum frø “Genovese”

Basilikum frø ’Genovese’ er en etårig urt med mellemstore blade. Denne sort af Basilikum frø 'Genovese' er meget velegnet til pesto. Når du klipper bladene af, skal du altid sørge for at klippe over det første blad, så basilikummen kan gro igen. Så snart stænglerne bliver hårde, kan kun bladene bruges.

Korianderfrø

Koriander er en etårig urt, hvor både blade samt korianderfrøene kan bruges. Korianderfrøene kan høstes, når de bliver brune, hvilket normalt sker omkring september. Det er vigtigt at tørre korianderfrøene efter, de er plukket. Koriander kan bruges i forskellige retter og kager.

Purløgsfrø

Purløg er en almindeligt brugt urt i en række forskellige retter, såsom kartoffelsalat. Purløgsfrøene har brug for kolde temperaturer for at spire. I det andet år begynder planterne at udvide sig kraftigt. Purløgsfrø er en af de nemmeste krydderurtefrø at dyrke, da purløg vokser ud igen, efter at den er blevet skåret.

Indianermynte frø

Indianermynte frø spirer og vokser til en robust forgrenet plante med høje blå-lilla blomster. Indianermynte har en skøn smag og dufter af lakrids. Når indianermynte er færdigvokset, tiltrækker de sommerfugle.

Timianfrø “German Winter”

Timianfrø ’German Winter’ er en urt, der bruges i madlavning og for sine medicinske egenskaber. Blomstringen af Timianfrø ’German Winter’ starter i det andet år i begyndelsen af sommeren.

Salviefrø

Salviefrø vokser og bliver til et krydderi, der bruges til madlavning og healing. Bladene kan bruges både friske som tørrede. Planterne begynder at producere blomster fra andet år og frem. Flerårig brug er mulig, selvom det er bedre at så salviefrø hvert andet år.

Hvilke blomster kan jeg så i april?

Solsikkefrø “Velvet Queen”

Solsikkefrø ’Velvet Queen’ vokser til en solsikke med forgrenede stængler og mellemstore blomster. Den vil altså pryde din have med sine skønne varme og bronzefarvede blomster. Solsikkerne kan blive helt op til 2 meter høje. Du finder hele vores udvalg af solsikkefrø her

Purpursolhat frø

Purpursolhat frø vokser hurtigt og bliver tit brugt som en lægeplante. Dens store lilla-røde kronblade gør den til en ganske smuk blomst. Purpursolhat er velegnet til brug som afskårne blomster.

Vilde blomstermix “Elegance”

'Elegance' indeholder sorter med små blomster og fine bladstrukturer. En lille mængde 'Elegance' blomsterfrø vil skabe en sand eksplosion af fine blomster, og så er planterne også med til at sikre et rigt insektliv i haven. Se hvordan du sår vilde blomster her.

Californisk Valmue frø

Californisk Valmue frø får fint indskårne, grønne blade og skinnende orange enkeltbladede blomster. Når hver blomst åbner sig, skubber den sin lille 'sovehætte' opad.

Vilde Blomstermix 'Høj'

Blomstermixet 'Høj' vokser frø til kraftige enårige planter, der kan nå en højde på omkring 100 cm. Mixet skal sås tyndt, og indeholder en blanding af blandt andet Saflor, Katost, Opiumsvalmue og mange flere. Se hvordan du sår vilde blomster her.

Jomfru i det grønne frø

Jomfru i det grønne blomsterfrø vokser til de fineste lyseblå og hvide blomster i en krone af sart grønt. Jomfru i det grønne kan bruges som snitblomst og er en god plante til bier og sommerfugle. Når Jomfru i det grønne blomsterfrø først er vokset, er planterne ikke nemme at genplante.

Salvia Viridis frø “Pink”

Salvia Viridis frø ’Pink’ vokser til en robust plante, der får de fineste, store, lyserøde dækblade med grønne årer over sine små buketter. Salvia Viridis er en god plante til at tiltrække bier og til brug som både afskårne og tørrede blomster.

Rød solsikke medium

Den røde solsikke producerer flotte mellemstore blomster i forskellige røde nuancer. Solsikke vokser forgrenede stængler, og de afskårne blomster tiltrækker bier og sommerfugle. Denne solsikke er perfekt til at pryde din have med.

Vilde Blomstermix “Tübingen”

'Tübingen' er det perfekte blomstermix til at tiltrække bier og sommerfugle. Den er enormt velegnet til haver, da den vil pryde haven med sine flotte farver. Mixet indeholder blandt andet Phacelia, Morgenfrue, Kornblomst og mange flere. Se hvordan du sår vilde blomster her.

Stedmoderblomst frø

Stedmoderblomst frø vokser og producerer smukke lilla, gule og hvide blomster over en lang periode. Stedmoderblomst frø kan også plantes i krukker og blomsterkasser. Stedmoderblomst gensås nemt.

Solsikke “Helianthus debilis”

'Helianthus debilis' er en lille forgrenet solsikke med masser af stilke med fine gule blomster med mørke hjerter. Denne solsikke er velegnet som snitblomst, og bier og sommerfugle elsker denne plante.

Hvilke grøntsager skal jeg forspirre i april?

Inden du begynder at så dine grøntsager, er der nogle af grøntsagerne du skal forspirre først.

De grøntsager du kan forspire hele april måned er Squashfrø “Zucchini”, Fennikelfrø “Perfection” og Broccolifrø “Green Calabrese”.

Nogle grøntsager skal forspirres fra midt marts til starten af april som er Tomatfrø “TigerellaBicolore” og Cherrytomatfrø “Yellow Clemetine”.

Midt i april kan du forspirre Agurkefrø “Telegraph Improved”.